Entertainment

Kanye West biedt in het Hebreeuws excuses aan voor antisemitisme

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Kanye West biedt in het Hebreeuws excuses aan voor antisemitisme

Kanye West bood de Joodse gemeenschap eerder vandaag zijn excuses aan. De rapper deelde een Hebreeuwse tekst op zijn Instagramaccount. Daarin noemde hij zijn antisemitisme "onbedoelde uitspattingen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oprechte excuses

"Ik bied de Joodse gemeenschap mijn oprechte excuses aan voor elke onbedoelde uitspatting, veroorzaakt door mijn woorden of actie.. Het was niet mijn intentie om pijn te doen of respectloos te zijn en ik verontschuldig me diep als ik pijn heb veroorzaakt", valt er in het Hebreeuws te lezen in de post. "Ik committeer me eraan bij mezelf te beginnen door te leren van deze ervaring, zodat ik met meer voorzichtigheid en begrip kan handelen in de toekomst." De 46-jarige Kanye West sloot zijn kerstboodschap af met hoe belangrijk het voor hem is dat hij zich inzet om het goed te maken en eenheid te promoten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jezus, Hitler, Donald Trump

Het bericht van de voormalig Yeezy-designer komt na een tirade waarin hij afgelopen maand losging over Donald Trump, Jezus en Hitler. "Trump is een zionist", beweerde hij in een video die TMZ wist te bemachtigen. "Dit is wat ik jullie heb geprobeerd te vertellen. Jezus Christus, Hitler en Ye; dat is wat jullie moeten sponsoren." De rapper, die gediagnosticeerd bipolair is, vertelde zijn publiek "hun bekken te houden", voordat hij verder raasde over hoe alle "rijke f*ckers" in de zaal hun kinderen naar "zionistische scholen". Daarbij behoort ook de privéschool van zijn eigen kinderen, beweerde Kanye.

Meer antisemitisme

Het was de laatste, maar helaas niet de eerste keer dat Kanye West zich op een dergelijke manier uitliet over de Joodse gemeenschap. Hij deed de laatste jaren meerdere controversiële uitspraken die negatief beladen waren richting Joden. Ook in zijn nieuwe muziek zouden antisemitische elementen zitten. "Ik heb nog steeds wat Joden bij me in de buurt. Management? Nah. Ik laat ze alleen m'n sieraden regelen", rapte hij tijdens een luistersessie waar zijn oudste dochter North West bij aanwezig was. North zag haar vader ook in een zwarte capuchon die, behalve de kleur, vrijwel identiek was aan een witte KKK hood.

Verschillende bedrijven, waaronder Adidas, verbraken vanwege Kanye's uitlatingen hun samenwerkingen met hem.

Wat houdt manisch depressief zijn in?

Bij een bipolaire stoornis, oftewel een manisch-depressieve stoornis, kan je te maken krijgen met manische en depressieve periodes. Tijdens een manische periode is de persoon in kwestie heel vrolijk en actief. Hij of zij is enorm productief en zelfverzekerd en soms gaat dit gepaard met grootheidswaanzin. In de depressieve periode gebeurt het tegenovergestelde. De persoon in kwestie voelt somber, schaamt zich en heeft gebrek aan wilskracht en energie.

Psychose
Zowel in de piek van een manie als van een depressie kan iemand in een psychose schieten. Diegene raakt dan de grip op de realiteit kwijt. Hij of zij ziet dingen die er niet zijn of raakt overtuigd van ideeën die niet kloppen. Soms komen hier ook suïcidale gedachten bij kijken.

Ster advertentie
Ster advertentie