Entertainment

School in Chicago pakt eredoctoraat Ye af na antisemitische uitspraken

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. School in Chicago pakt eredoctoraat Ye af na antisemitische uitspraken

Ye is zijn sponserdeals, vrienden en miljoenen dollars kwijtgeraakt door zijn antisemitische uitspraken, maar daar houdt het nog niet bij op. Sinds gisteren is hij namelijk ook zijn eredoctoraat kwijt, zo meldt TMZ. De School of the Art Institute in Chicago heeft de onderscheiding van de artiest afgenomen en wil hiermee de banden met de rapper breken.

"Walgelijk en verwerpelijk"

De directeur van de school, Elissa Tenny, heeft een brief naar TMZ gestuurd met daarin uitleg over de keuze van de directie om Ye's diploma in te trekken. Hij deed in een interview opnieuw antisemitische uitspreken en benadrukte dat hij Hitler leuk vindt. De directie vindt Ye's "anti-zwarte, antisemitische en opruiende uitspraken, met name die gericht tegen zwarte en joodse gemeenschappen, walgelijk en verwerpelijk".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onverdedigbaar

Tenny vervolgt haar brief door te zeggen dat het altijd lastig is om "de goede keuze" te maken. "Als gemeenschap weten we dat er verschillende meningen zijn over wat de reactie van onze school zou moeten zijn, maar we zijn het er allemaal over eens dat zijn gedrag onverdedigbaar is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Antisemitische uitspraken

Ye komt de laatste tijd erg vaak in het nieuws. Dit komt omdat de rapper in de afgelopen maand diverse antisemitische en haatzaaiende uitspraken heeft gedaan in interviews en via social media. Zo was hij bijvoorbeeld te gast bij de podcast Drink Champs, waar hij verschillende van deze uitlatingen deed. Recent gaf hij opnieuw een interview in de show van de extreemrechtse presentator Alex Jones. Ye zei hier onder meer dat hij "goede dingen in Hitler ziet" en "Hitler leuk vindt". Volgens entertainmentsite TMZ heeft de rapper, die kampt met een bipolaire stoornis, een "ernstige zenuwinzinking".

De bedrijven die niets meer te maken willen hebben met Ye na alle commotie rondom zijn persoon volgen elkaar in een rap tempo op. Na Balenciaga, Adidas, Creative Artist Agency (CAA) en zelfs zijn bank JPMorgan Chase, liet ook zijn zelf opgerichte school, Donda Academy, weten voor de rest van het schooljaar dicht te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie