Up 2 Date

Coronamaatregelen slecht voor seksuele ontwikkeling jongeren

foto: shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Coronamaatregelen slecht voor seksuele ontwikkeling jongeren

Kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland deden onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen op de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren van 16 tot 20 jaar. Wat blijkt: tijdens de tweede lockdown hadden jongeren veel minder dates dan voor de coronacrisis. (Voor corona ging 51 procent van de ondervraagde jongeren op date. Nu is dat slechts 21 procent.)

Offline

Volgens de onderzoekers ontmoeten jongeren hun dates normaal gesproken in het dagelijkse 'offline' leven. Je zou denken dat het gebruik van datingapps enorm gestegen zou zijn, toch blijkt het gebruik van zulke apps niet toegenomen. Wel heeft iets meer dan de helft van de ondervraagde single jongeren tijdens de tweede lockdown nog seks gehad. Daarbij is het aantal one-nightstands wel afgenomen, maar is er vaker sprake van een friends with benefits-situatie.

Experimenteren

"De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil. Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is", zegt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers tegen NOS. "Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt.'' Op het moment kampen veel jongeren ook met mentale problemen, iets wat volgens Hanneke ''wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks."

Ster advertentie
Ster advertentie