Up 2 Date

Onduidelijkheid in Saudi-Arabië over doodstraf minderjarigen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onduidelijkheid in Saudi-Arabië over doodstraf minderjarigen

De doodstraf krijgen omdat je als dertienjarige meefietste tijdens een protest of als negenjarige een begrafenis bezocht? In Saudi Arabië kon dat, maar daar zou afgelopen jaar verandering in komen. In april 2020 liet het land namelijk weten te stoppen met het opleggen van de doodstraf aan minderjarigen. In plaats daarvan zouden minderjarigen maximaal een straf van tien jaar in de jeugdgevangenis kunnen krijgen. Nu, negen maanden later, zijn er echter nog steeds vijf (toentertijd) minderjarige daders die de doodstraf boven hun hoofd hebben hangen. Dat meldt Reuters.

Onduidelijkheid

De belofte dat minderjarigen nooit meer een doodstraf konden krijgen, is een stap in de goede richting voor betere mensenrechten in het land. Het besluit van de regering is alleen wat vaagjes: er was bijvoorbeeld geen termijn vastgesteld vanaf wanneer dit besluit in werking zou gaan. Daarnaast is het besluit nooit openlijk in de staatsmedia gemeld zoals dat bij elk ander besluit gebeurt. Mensenrechtenorganisaties zijn daarom bang dat, ondanks de belofte, rechters alsnog kunnen besluiten om de doodstraf op te leggen aan minderjarigen. De Saudi-Arabische afdeling voor Internationale Communicatie vertelde Reuters dat er geen reden is tot zorg: ''Het koninklijke besluit wordt met terugwerkende kracht toegepast bij iedereen die onder de 18 jaar een strafbaar feit heeft gepleegd.''

Ali, Dawood en Abdullah

Saudi-Arabië staat wereldwijd op nummer drie als het gaat om het uitvoeren van doodstraffen. In 2019 werden er 185 mensen geëxecuteerd. Het gaat vooral om sjiieten die veroordeeld worden tot de doodstraf. Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoun en Abdullah al-Zaher staan ook op de lijst om geëxecuteerd te worden. Zij liepen in 2012 mee met een protestmars tegen de overheid. Alle drie waren toen minderjarig: Ali en Dawood waren toentertijd 17, Abdullah was pas 15 jaar oud. Nadat zij waren opgepakt, werden zij bestempeld als terrorist, gemarteld om een verklaring af te leggen en uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf. Door het nieuwe besluit zal het leven van deze drie sjiitische jongens mogelijk gespaard worden, maar zekerheid over hun lot blijft uit.

Lichtste delicten

Er is nog steeds onduidelijkheid over het besluit om minderjarigen niet te executeren: geldt het nou voor alle delicten of niet? Het nieuwe besluit over de doodstraf voor minderjarigen zou volgens de Saudische krant Okaz alleen wat uitmaken voor minderjarigen die de lichtste strafbare feiten plegen. Dat zijn strafbare feiten die niet in de Koran of Hadith voorkomen. De doodstraf voor minderjarigen zou volgens de krant in die zwaardere categorieën nog steeds kunnen worden opgelegd.

Mohammad al-Faraj

Mohammad al-Faraj is ook iemand die als minderjarige de doodstraf kreeg opgelegd. Mohammad werd in 2017 op 15-jarige leeftijd opgepakt voor het meedoen aan protesten en het bezoeken van begrafenissen die aan de protesten waren verbonden. Aan hem worden zelfs 'delicten' toegerekend als het bezoeken van een begrafenis toen hij pas negen jaar oud was. Hij zou in eerste instantie vervolgd worden voor een van de zwaardere delicten die in de Koran of Hadith staan. Dit is nu ingetrokken en er wordt nu gekeken naar de zwaarst mogelijke straf onder de lichte delicten. De uitkomst van zijn zaak zal meer duidelijkheid moeten bieden over de doodstraf onder het nieuwe besluit.

Geen vertrouwen

De Saudi-Arabische afdeling voor Internationale Communicatie liet aan Reuters weten dat het besluit ook effect zal hebben op Mohammads zaak. Toch is de Europees-Saudische Organisatie voor Mensenrechten nog steeds bezorgd: De jongen zou sinds zijn arrestatie geen eerlijk proces hebben gehad, in detentie zijn gemarteld en hij zou sinds de pandemie slechts een keer per week 15 minuten mogen bellen. De mensenrechtenorganisatie vreest dat hem alsnog de doodstraf kan worden opgelegd.

Ster advertentie
Ster advertentie