Up 2 Date

Nathalie Toisuta turfde 103 tv-series, slechts 8 met een gekleurde hoofdrol

foto: Twitter: NRC
  1. Newschevron right
  2. Nathalie Toisuta turfde 103 tv-series, slechts 8 met een gekleurde hoofdrol

Om onderzoek te doen voor haar eigen serie ging producer Nathalie Toisuta op zoek naar hoofdrollen in tv-series die werden vertolkt door acteurs met een migratieachtergrond. Maar bij in zoektocht kwam ze helemaal geen hoofdrollen tegen van mensen van kleur. Met het NRC ging zij in gesprek over de hardnekkigheid van witte casting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

103 series geturfd

Toisuta wilde voor een remake van de serie Mensen zoals jij en ik een acteur van kleur in de hoofdrol. Daarvoor wilde ze onderzoeken hoe andere series dat deden. Ze vond echter helemaal niemand met een migratieachtergrond die de hoofdrol speelde. Iedereen was wit. "Bij serie nummer 53 dacht ik: zoek ik soms niet goed? Of is dit heel slecht nieuws?" Uiteindelijk turfde zij 103 series van de NPO uit de periode van 1990 tot nu. Van al deze series hadden er slechts acht iemand van kleur in de hoofdrol, maar dat was altijd een gedeelde hoofdrol: er moest een witte hoofdrol naast.

Verkeerd beeld

"Hoe kan dat? De omroepen horen toch televisie te maken voor alle Nederlanders?", vraagt Toisuta zich af. De producer maakte een kleine presentatie van haar bevindingen en belde het NRC. Volgens haar schept de televisie in Nederland namelijk een totaal verkeerd beeld. "En onbewust zeg je tegen Nederlanders van kleur: jullie doen niet mee. Dat is funest voor de socialisatie van jongeren van kleur. Wat voor wereldbeeld geef je zo aan de vrienden van mijn zoon? Hun ouders betalen evenveel belasting, hun kinderen hebben ook schoolplicht en zij moeten zich ook aan de regels houden. Dus waarom mogen zij geen serie waarin zij zich herkennen?"

Hoe komt het?

Volgens Toisuta ligt de oorzaak vooral bij 'het systeem' dat televisie maakt: producers, scenarioschrijvers, casting-agenten, dramahoofden bij de omroepen en de zendermanagers van de NPO. "Die zijn bijna allemaal wit. Systemen zijn net als stofzuigers. Voor je het weet zit je erin." Nathalie wil niet dat het alleen maar bij deze constateringen blijft, maar zelf ook voor verbetering zorgen. Ze is op dit moment bezig met een documentaire over hoe het komt dat er zo hardnekkig wit gecast wordt.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie