Up 2 Date

Politie vindt 350.000 kilo illegaal vuurwerk, grootste vangst ooit

foto: Politie
  1. Newschevron right
  2. Politie vindt 350.000 kilo illegaal vuurwerk, grootste vangst ooit

De Nederlandse politie heeft samen met hun Duitse collega's de grootste vuurwerkvangst ooit gedaan. Vlak over de Duitse grens, in de buurt van Enschede, is 350.000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat was waarschijnlijk bedoeld voor de illegale verkoop in Nederland en is naar schatting miljoenen euro's waard.

Onderzoek

De politie vond het vuurwerk na twee jaar lang onderzoek. Ze kwamen erachter dat vuurwerk vanuit Polen, Italië en China via Duitsland naar Nederland komt. De 350.000 kilo werd aangetroffen in leegstaande bunkers, schuren en containers, die niet aan de veiligheidseisen voldeden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Explosieven

Het vuurwerk wordt onderzocht en daarna vernietigd. Volgens Erik Kooijker, vuurwerkexpert bij de politie, gaat het 'allang niet meer' om onschuldig spul, maar om 'regelrechte explosieven'. "Wanneer massa-explosief materiaal in een woonwijk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en grote schade".

Verdachten aangehouden

Er zijn de afgelopen weken meerdere verdachten aangehouden. Drie personen van 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein worden gezien als hoofdverdachten en zitten nog vast. Verder zijn er nog zeven andere verdachten die vermoedelijk hebben meegeholpen aan het vervoeren en opslaan van het vuurwerk of het contact met kopers. Mogelijk worden er nog meer mensen aangehouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dreun voor de illegale handel'

Illegaal vuurwerk wordt volgens de politie steeds vaker gebruikt als wapen bij 'ongeregeldheden' of conflicten in het criminele circuit. In Duitsland worden er ook regelmatig geldautomaten mee opgeblazen.

Vorig jaar werd er in totaal 205.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Deze nieuwe vangst is volgens de politie 'een dreun voor "de illegale handel".

Ster advertentie
Ster advertentie