Onderzoek: drie op de vier mishandelde kinderen vertonen later gewelddadig gedrag
- News
- Onderzoek: drie op de vier mishandelde kinderen vertonen later gewelddadig gedrag
Uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat drie van de vier kinderen die opgroeien in een gezin met geweld en mishandeling, later zelf ook gewelddadig gedrag vertonen. Veel van deze kinderen krijgen ook te maken met geweld in hun eigen relaties.
Onderzoek
Dit onderzoek maakt deel uit van een langdurige studie die van start ging in 2009. De belangrijkste vraag in deze studie is wat er nodig is om geweld te stoppen en welke omstandigheden gunstig zijn om dit te bereiken. Het onderzoeksteam heeft gedurende een langere periode achthonderd gezinnen gevolgd die gemeld waren bij Veilig Thuis. Deze gezinnen bevonden zich over heel Nederland. Voor hun onderzoek wilden de onderzoekers weten hoe het met het welzijn van zowel volwassenen als kinderen gesteld was op het moment van de melding. Ze vroegen zich ook af of er gedurende het jaar dat ze werden gevolgd, een afname was in geweld en een verbetering in welzijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit onderzoek mede gefinancierd.
Hulp bij huiselijk geweld
Ben of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld? Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kun je (anoniem) terecht bij Veilig Thuis door te bellen naar 0800 2000. Tussen 09.00 en 17.00 kun je via de website ook chatten met een hulpverlener.
Bij Filomena kun je ook (anoniem) terecht voor hulp, zonder bewijs van aangifte of een wachtrij. Op dinsdag en donderdag kun je binnenlopen bij het inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.30 uur bij de GGD aan de Schiedamsedijk 95 in Rotterdam. Je hoeft dan alleen maar te zeggen dat je voor Filomena komt. Op andere dagen en tijden kun je contact opnemen via 010-6681996 of via het contactformulier. (Let op: Vanaf 3 juni 2024 verhuist Filomena naar een andere locatie.)
Cirkel doorbreken
Majone Steketee, hoogleraar intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen aan de Erasmus Universiteit stelt dat opgroeien in een gewelddadige gezinssituatie een grote impact heeft op het gedrag: ''Veel van deze kinderen zijn zelf zowel fysiek als psychisch gewelddadig naar hun ouders en veel jongeren krijgen als puber te maken met datinggeweld. Willen we deze cirkel van geweld doorbreken, dan moeten we deze kinderen leren dat problemen in relaties opgelost kunnen worden door te communiceren en naar elkaar te luisteren en niet door gewelddadig gedrag'', aldus Steketee.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beleid
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat zowel partnergeweld als kindermishandeling aanzienlijk afnemen na een melding bij Veilig Thuis. De onderzoekers benadrukken dat het niet alleen van belang is om geweld tijdig te herkennen en te melden, maar dat het ook cruciaal is om het soort geweld en de context ervan te begrijpen. Ze dringen er sterk op aan dat er meer aandacht moet worden besteed aan gezinnen waar zowel partnergeweld als kindermishandeling voorkomt. De onderzoekers stellen dat landelijk beleid een belangrijke rol kan spelen in het aanpakken van huiselijk geweld. Dit kan onder andere worden bereikt door het ontwikkelen van een langetermijnvisie voor de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld, waarin professionals ruimte krijgen om te experimenteren en hun kennis en expertise kunnen ontwikkelen. Bestuurder Debbie Maas van Veilig Thuis Rotterdam vindt dat er meer maatwerk geboden moet worden: ''Dit onderzoek maakt duidelijk dat er meer aandacht moet komen voor het analyseren van wat er écht speelt in die gezinnen om het geweld daadwerkelijk te stoppen. Begrijpen waarom het geweld plaatsvindt en welke rol het speelt in relaties, zowel tussen ouders en kind als tussen ouders of (ex-)partners onderling, is cruciaal'', aldus Maas.
Lees ook
Up 2 Date
1 op de 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweldFilms, Series & TV
Danny spreekt dader huiselijk geweld: "Ik nam haar niet serieus meer"Up 2 Date
Studente (18) zette fake beautywebshop op voor stiekeme meldingen huiselijk geweldUp 2 Date
Kindertelefoon voert meer gesprekken over depressie, eenzaamheid en huiselijk geweld