Up 2 Date

Eén verdachte vrijgesproken van moord op Siki Martina, andere krijgt 12 jaar cel

foto: Sarita Lorena
  1. Newschevron right
  2. Eén verdachte vrijgesproken van moord op Siki Martina, andere krijgt 12 jaar cel

De verdachten in de zaak om de dood van Siki Martina hebben hun straf te horen gekregen. Een van de twee mannen is vrijgesproken van de moord op de producer, maar heeft wel een celstraf van zes jaar gekregen voor het schieten op de neef van Martina. De andere verdachte is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Volgens de rechter zou hij het fatale schot op Siki Martina hebben gelost.

Moord op Siki Martina

Siki Martina werd vorig jaar op 10 juli doodgeschoten op een parkeerdek bij het metrostation Coolhaven in Rotterdam-West. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn neef. Niet lang daarna werden de twee verdachten Ruchelo C. en Christopher L. aangehouden.

De 33-jarige C. is degene die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Siki Martina, de partner van zangeres Sarita Lorena. De rechter baseert zijn besluit vooral op de verklaring van de neef van de producer en sporen die tijdens het onderzoek zijn aangetroffen. Hoewel de verdachten stelden dat ze de twee neven een kilo nep-mdma probeerden te verkopen, verklaarde de neef van Siki dat ze een Glock wilden kopen om met winst door te verkopen.

'Shoot him'

De deal liep in ieder geval volledig uit de hand. Op het moment dat de neven het geld hadden overhandigd, zou verdachte Christopher L. namelijk het pistool hebben teruggepakt om het 'schoon te maken'. Vervolgens hielden de twee verdachten zowel Siki als zijn neef onder schot. Hun intentie was om de neven "te rippen", blijkt uit de verklaring van Siki's neef. "Shoot him", hoorde de neef vervolgens toen hij uit de auto probeerde te vluchten. Dat bleek het moment te zijn dat Siki werd doodgeschoten.

Lange gevangenisstraffen

De rechter is ervan overtuigd dat C., die dus veroordeeld is tot een celstraf van twaalf jaar, degene was die het moordwapen in handen had. "Het is duidelijk dat C. niet uit de auto geweest. Eén kogelhuls lag onder het gaspedaal van de auto. Het fatale schot moet dus zijn afgelost in de auto." Wegens gebrek aan bewijs dat de twee verdachten de ripdeal of de schietpartij van tevoren hadden gepland, is L. vrijgesproken van de moord op Martina. Er zou namelijk geen sprake zijn van een "nauwe en bewuste samenwerking". De verdachte krijgt wel zes jaar cel voor wapenbezit en het schieten op de neef van Siki Martina, wat is beoordeeld als poging tot doodslag.

Ook de neef van Siki Martina ontkomt niet aan een straf. Volgens de rechter zou hij acht keer geschoten hebben op de verdachten en was dit niet alleen uit zelfverdediging. "We geloven dat u zichzelf schuldig voelt. U moet de rest van uw leven met het idee leven dat u samen met uw neef betrokken was bij een incident waarbij hij is overleden", aldus de rechter. In een reactie liet de neef, die 42 maanden de cel in moet, weten geen spijt te hebben van zijn acties. "Ik sta honderd procent achter mijn daden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie