Up 2 Date

'Tolk op Nederlandse evacuatielijst doodgeschoten door Taliban-leden'

foto: Taliban-leden in het centrum van Kaboel (AFP)
  1. Newschevron right
  2. 'Tolk op Nederlandse evacuatielijst doodgeschoten door Taliban-leden'

Een Afghaanse tolk (36) die voor Nederland werkte en daardoor op de Nederlandse evacuatielijst stond, is afgelopen nacht vermoord in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat bevestigen de familie van de man en verschillende bronnen binnen de Nederlandse overheid aan de NOS.

'Met een AK-47'

Volgens de familie van de man ging een vertegenwoordiging van de Taliban langs bij het huis waar de 36-jarige tolk verbleef. "Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren", aldus de familie.

In de afgelopen weken sliep de tolk vaak op verschillende plekken, maar dat werd steeds lastiger, omdat mensen bang zijn voor de Taliban. "Vrienden en familie weigerden hem nog langer onderdak, omdat hun leven ook in gevaar zou zijn als de Taliban weten dat hij bij hen logeert."

Ouders in levensgevaar

De man was gisteren in het huis van zijn ouders, laat zijn broer weten. Er zou ook geschoten zijn op hun vader. Die overleefde het wel, maar volgens de familie verkeren zowel de vader als de moeder van de tolk in levensgevaar. Aangezien zij ook op de Nederlandse evacuatielijst zouden staan, hoopt de familie dat ze alsnog naar Nederland kunnen worden geƫvacueerd.

'Machteloos'

Demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken liet donderdagochtend weten dat hij het nieuws nog niet kon bevestigen. Aangezien er geen ambassade is in Afghanistan, is het volgens Knapen onmogelijk om mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan beter te beschermen. "Wat dat betreft staan we redelijk machteloos."

Ster advertentie
Ster advertentie