Up 2 Date

Pegida-voorman veegt kont af met Palestijnse vlag in Rotterdam

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pegida-voorman veegt kont af met Palestijnse vlag in Rotterdam

Een recente demonstratie in Rotterdam, geleid door pro-Israëlische groep Bring Them Home en Pegida-voorman Edwin Wagensveld, veroorzaakte opschudding nadat het respectloze gebruik van de Palestijnse vlag.

DE PALESTIJNSE VLAG

In het centrum van Rotterdam werd de vrede tijdelijk verstoord rond de moskee op de Kogelvangerstraat in het Oude Westen. Hier vond namelijk een demonstratie plaats, georganiseerd door de pro-Israëlische groepering Bring Them Home. De aanwezigheid van Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, maakte vooral veel los. De bijeenkomst kreeg namelijk een zeer gespannen wending toen Wagensveld, die bekend staat om zijn controversiële acties, zijn kont afveegde met de Palestijnse vlag. Op de vlag stond de tekst: 'Fuck Hamas, no Islam'.

TELEURGESTELD IN DE GEMEENTE

Dit leidde zoals verwacht tot verontwaardigde reacties van omstanders, waarbij sommigen eieren naar hem gooiden. Tegelijkertijd werden leuzen zoals 'Free Palestine' geroepen door de menigte, die zich verzameld had om tegen de anti-islamitische ideeën van Pegida te protesteren. Na ongeveer een halfuur werden de pro-Israëlische demonstranten weggeleid door de politie. De buurtbewoners zijn vooral heel teleurgesteld in de gemeente. "Veel jongeren die hier naartoe zijn gekomen vinden het een provocatie dat Pegida hier is. Ze zien het als onnodig en als een pesterij", zei een vrijwilliger van de moskee tegen RTV Rijnmond. "Ik ben teleurgesteld in de gemeente dat ze dit hebben toegelaten." Er zijn drie mensen aangehouden bij de demonstratie.

GEBIEDSVERBOD

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, kreeg eerder al van de stad Arnhem een zes maanden durend gebiedsverbod opgelegd. Dit kwam nadat hij in januari een Koran wilde verbranden daar. De maatregel werd getroffen door burgemeester Ahmed Marcouch vanwege de angst voor ernstige ongeregeldheden die het gevolg zouden kunnen zijn van de geplande actie. Wellicht is dit een optie voor andere gemeentes om provocaties als dit tegen te houden.

Ster advertentie
Ster advertentie