Up 2 Date

Iraanse actrice Taraneh Alidoosti opgepakt om steun aan demonstranten

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Iraanse actrice Taraneh Alidoosti opgepakt om steun aan demonstranten

Actrice Taraneh Alidoosti is gearresteerd door de Iraanse autoriteiten nadat ze haar steun betuigde aan demonstranten. De staatsmedia schrijven dat ze verdacht wordt van het verspreiden van 'nepnieuws' over de landelijke protesten tegen het regime.

Steunbetuiging

Vorige week plaatste Alidoosti een post op Instagram waarin ze steun betuigde aan Mohsen Shekari. Hij is de eerste demonstrant die wegens deelname aan protesten werd geëxecuteerd. Shekari werd op 9 december opgehangen. "Iedere internationale organisatie die dit bloedvergieten aanschouwt en geen actie onderneemt, is een schande voor de mensheid", schreef Alidoosti online.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere actrices gearresteerd

Volgens de staatsmedia is de actrice opgepakt, omdat ze geen informatie kon aanleveren "die haar claims ondersteunen". Haar Instagramaccount is inmiddels verwijderd. De afgelopen tijd zijn er meerdere mensen uit de Iraanse filmindustrie gearresteerd. Eerder werden actrices Hengameh Ghaziani en Katayoun Riahi opgepakt, omdat ze zich op social media hadden uitgesproken voor de protesten. Inmiddels zijn ze weer vrijgelaten.

Over Taraneh Alidoosti

Alidoosti kun je onder andere kennen van haar hoofdrol in de film The Salesman, die in 2017 werd bekroond met een Oscar. Het is niet de eerste keer dat de actrice zich uitspreekt tegen het Iraanse regime. In november plaatste ze op Instagram een foto van zichzelf zonder hoofddoek en met een protestbord in haar handen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Meer over de situatie in Iran

Sinds de 22-jarige Mahsa Jina Amini in september om het leven kwam nadat ze op gewelddadige wijze werd opgepakt door de zedenpolitie in Teheran, vinden er grote protesten plaats in Iran. Mensen protesteren massaal tegen het regime. De autoriteiten treden daar hard tegen op: mensenrechtenorganisaties meldden al vele arrestaties, gewonden en doden en er wordt gevreesd voor duizenden executies. Meer artikelen over de situatie in Iran vind je op FunX.nl/Iran.

Ster advertentie
Ster advertentie