Up 2 Date

Rusland houdt VN-akkoord tegen de verspreiding van kernwapens tegen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Rusland houdt VN-akkoord tegen de verspreiding van kernwapens tegen

Na een vier weken lange conferentie over een verdrag tegen kernwapens, is er geen slotverklaring bereikt. Rusland sprak gisteren zijn veto uit en verhindert hiermee de VN-verklaring tegen de verspreiding van kernwapens.

Rusland lag dwars

Sinds 1 augustus waren de 191 ondertekenaars van het non-proliferatieverdrag (NPV) bijeen op het hoofdkwartier van de VN in New York. In het NPV hebben landen vijftig jaar geleden afspraken gemaakt om het bezit van kernwapens te beperken en kernenergie alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden. Het doel van de nieuwe, uitgebreidere verklaring is nu om verdere verspreiding van kernwapens te voorkomen en toe te werken naar een volledige ontwapening. Voor deze nieuwe verklaring was een unanieme overeenstemming van de 191 ondertekenaars nodig, maar na een maand onderhandelen, is dit niet gelukt omdat vooral Rusland dwars lag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kerncentrale in Oekraïne

De Russische gezant Igor Vishnevetsky, sprak van een gebrek aan "evenwicht" in de ontwerpeindtekst. In de tekst stonden vier verwijzingen naar de door Rusland bezette kerncentrale in Oekraïne. "Onze delegatie heeft groot bezwaar tegen bepaalde paragrafen die schaamteloos politiek zijn", zei hij. Het AD schrijft dat bronnen dicht bij de onderhandelingen zeggen dat Rusland vooral bezwaar heeft tegen de paragrafen met de regels omtrent de bezette kerncentrale.

Ster advertentie
Ster advertentie