Up 2 Date

Gevangenisbewaker verdacht van seksueel misbruik vrouwelijke gevangenen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gevangenisbewaker verdacht van seksueel misbruik vrouwelijke gevangenen

De politie heeft afgelopen dinsdag een 47-jarige gevangenisbewaker opgepakt op verdenking van het seksueel misbruiken van drie gedetineerden in een vrouwengevangenis in het Utrechtse Nieuwersluis. Dat meldt de Volkskrant op basis van een interview met één van de misbruikte vrouwen.

Zeker vier vrouwen misbruikt

De vrouw was al vijf jaar op vrije voeten toen ze in mei 2021 besloot om aangifte te doen tegen de cipier. Ze werd van 2013 tot 2016 in haar eigen cel door hem misbruikt. Haar advocaat, Johan Oosterhagen, reageerde geschokt toen hij het verhaal van zijn cliënte hoorde en besloot op zoek te gaan naar bewijs om haar verhaal te ondersteunen. De raadsman ontdekte dat er tussen 2010 en 2016 meerdere meldingen van zedenincidenten zijn gemaakt in de gevangenis in Nieuwersluis. Zeker vier andere vrouwen hadden de bewaker destijds beschuldigd van seksueel misbruik.

"Niet serieus genomen"

De gevangenis heeft meerdere interne onderzoeken gedaan naar de cipier, maar deze 'werden niet met elkaar in verband gebracht'. "Het lijkt erop dat de meldingen van de kwetsbare vrouwen destijds niet serieus zijn genomen. Mogelijk heeft de cipier daardoor meer slachtoffers kunnen maken", aldus Oosterhagen.

Geschorst

De man is door de gevangenisdirectie geschorst in afwachting van het politieonderzoek, liet een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen weten aan NU.nl. "Vanwege het lopende politieonderzoek kan ik verder geen uitspraken doen. We kunnen alleen bevestigen dat de penitentiaire-inrichtingsmedewerker door de politie is aangehouden."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie