Up 2 Date

Geen wegwerpbekers meer op festivals, maar inruilsysteem

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geen wegwerpbekers meer op festivals, maar inruilsysteem

Bijna alle festivals van Mojo, de grootste festivalorganisator van Nederland, stoppen de komende tijd met wegwerpbekers. Festivalgangers moeten in plaats daarvan hun gebruikte beker weer inleveren om een nieuw drankje te kunnen kopen. Op deze manier moet worden voorkomen dat bezoekers hun plastic bekertjes op het terrein gooien.

Recyclen

Bij het nieuwe bekersysteem wordt er gewerkt met recyclemunten. Festivalbezoekers krijgen vooraf zo'n munt, die ze kunnen gebruiken om een beker te krijgen. In sommige gevallen moet daar vooraf voor worden betaald en krijgt de bezoeker dit geld weer terug bij het inleveren van de munt.

De ingeleverde bekers worden aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt.

Inzamelen

Naast het optreden van Anouk, Parkpop en Stadspark Live werd er afgelopen weekend ook bij Woo Hah! getest met het nieuwe bekersysteem. Volgens Ruud Lemmen, directeur van het festival, kost het inzamelen van alle bekers weliswaar meer werk, maar spaar je dat ook weer uit in de schoonmaak. "Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen", zegt hij tegen NOS. Ook onder meer AFAS Live en de Ziggo Dome werken nu met het inruilsysteem.

Wet

Vanaf 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers of maaltijdverpakking in Nederland helemaal niet meer toegestaan op festivals. Ook in de horeca en op de werkvloer zijn wegwerpproducten dan verboden.

Ster advertentie
Ster advertentie