Up 2 Date

TU Eindhoven krijgt tik op de vingers na 'discriminatie van mannen'

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. TU Eindhoven krijgt tik op de vingers na 'discriminatie van mannen'

De Technische Universiteit Eindhoven kwam vorig jaar met een maatregel waardoor vrouwen voorrang kregen bij vacatures, maar daar zullen ze toch op terug moeten komen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft de universiteit namelijk een tik op de vingers gegeven. Het beleid is discriminerend voor mannen, aldus het adviesorgaan.

Alleen vrouwen

De zaak was aangespannen door RADAR, een organisatie die zich inzet tegen discriminatie. De TU Eindhoven besloot vorig jaar dat bij een nieuwe vacature er eerst alleen vrouwen mochten solliciteren. Pas als na een half jaar nog geen sollicitatiegesprek met een vrouw is geweest, zou de vacature pas beschikbaar voor mannen worden. Het project had vijf jaar moeten duren en had als doel de positie van vrouwen in de wetenschappelijke wereld te verbeteren.

Gelijke geschiktheid

Het college is echter van mening dat functies open moeten staan voor vrouwen én mannen. Op het moment dat een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, dan mag er wel een voorkeur worden gegeven aan een vrouw.

TU gaat het bestuderen

De TU/e laat in een verklaring weten de uitspraak te bestuderen, maar blijft zich inzetten voor "een beter evenwicht tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke wetenschappers". Volgens de universiteit zijn in het afgelopen jaar 48 nieuwe vrouwelijke wetenschappers aangenomen.

Ster advertentie
Ster advertentie