Up 2 Date

Strafproces tegen Samir el Y. die Bas van Wijk doodschoot van start gegaan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Strafproces tegen Samir el Y. die Bas van Wijk doodschoot van start gegaan

Het strafproces tegen Samir El Y, die heeft bekend vorig jaar in augustus Bas van Wijk te hebben doodgeschoten in Amsterdam, is vandaag van start gegaan. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag, afpersing en overtreden van de Wet wapens en munitie. Op de eerste dag van het proces is gebleken dat El Y. tal van gedragsproblemen heeft en dat de kans op herhaling groot is. Door deskundigen wordt El Y. omschreven als een jongen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis met ernstige psychopathische trekken. Dat meldt het AD.

#GerechtigheidVoorBas

De 24-jarige Bas van Wijk werd op 8 augustus doodgeschoten in Park de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer. Het incident voltrok zich voor het oog van veel spelende kinderen en strandgangers.

Voorafgaand was er onenigheid tussen de groep waar Bas toe behoorde en de groep waar El Y. onderdeel van uitmaakte.

De dood van Bas leidde tot veel verontwaardiging en geschokte reacties. Op Twitter was de hashtag #GerechtigheidVoorBas trending en werd er vol afschuw gesproken over zijn tragische dood. Daarnaast werd een stille tocht voor hem gehouden in zijn woonplaats Badhoevedorp.

Opgefokt

Samir El Y. vertelde vandaag in de rechtszaal wat er volgens hem precies was gebeurd op de dag dat hij Bas van Wijk doodschoot. Hij noemde het drama het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie, een onenigheid tussen twee vriendengroepen. Met het stelen van een horloge van een vriend van Bas had het volgens hem helemaal niets te maken.

El Y. vertelde na de ruzie verhaal te zijn gaan halen bij Bas. Op dat moment was hij opgefokt en maakte hij een 'domme keuze'. Hij eiste inderdaad een horloge van de vriend van Bas. Dat was volgens hem alleen om indruk te maken, niet om geld te verdienen.

Nadat Bas en zijn vriend weigerden het horloge te geven, schoot El Y. in het water. El Y. vertelde zich op dat moment vernederd te voelen. Hij schoot vervolgens door "adrenaline" in het been van Bas. Daarna schoot hij "eigenlijk per ongeluk" nog een keer, dat was het fatale schot.

Spreekrecht

De vader, broer en zus van Bas maakten vandaag gebruik van hun spreekrecht. De broer van Bas richtte zich tijdens zijn spreekrecht direct tot El Y. en noemde hem "knettergek". Volgens hem had Bad nog zoveel goeds kunnen doen: "Mijn broertje heeft jou niks gedaan." De zus van Bas noemde de "onbeschrijfelijke leegte" die Bas achterlaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Straf

Welke straf El Y. gaat krijgen hangt (mede) af van of hij veroordeeld wordt voor moord of doodslag. Het verschil tussen moord en doodslag is de voorbedachte rade. Bij moord heeft de dader het weloverwogen van tevoren gepland, daar staat een zwaardere straf op.

In het geval van El Y. draait het om het fatale schot. Volgens de rechter zat er namelijk best wat tijd tussen het eerste en het fatale schot, maar El Y. zegt juist van niet.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor moord.

Aankomende donderdag vindt de tweede dag van het strafproces plaats. De uitspraak volgt op 18 mei.

Ster advertentie
Ster advertentie