Up 2 Date

Eerste legaal geteelde wietverkoop in Nederland is een feit

foto: ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Eerste legaal geteelde wietverkoop in Nederland is een feit

Er is vandaag geschiedenis geschreven door de eerste legaal geteelde wietverkoop in Nederland. De verkoop vond vanochtend plaats in coffeeshop De Baron in Breda en de eigenaar verwacht vanaf nu topdrukte in zijn zaak. "Er is heel veel belangstelling en de cannabisliefhebber is toe aan schone cannabis."

Historische dag

Minister Ernst Kuipers spreekt van een historische dag. "Dit is een dag waar we al ontzettend lang over praten. Alleen al in het perspectief van volksgezondheid is dit ontzettend belangrijk", zegt de minister tegen Omroep Brabant. Ook Rick Brands, eigenaar van De Baron is te spreken over de verkoop en verwacht een topdrukte in zijn zaak. "Er is uiteraard heel veel belangstelling voor. Zeker in het weekend zal het wel druk worden", aldus Brands.

De eigenaar is van mening dat de cannabisliefhebber toe is aan schone cannabis, die vrij is van pesticiden en verzwaringsmiddelen. Bij illegale wiet is het vaak niet duidelijk wat in hoeverre er vuil, toevoegingen en bestrijdingsmiddelen zijn toegevoegd. Bij de nieuwe wiet is dit echter wel het geval, schrijft Omroep Brabant. De wiet van de officiële telers bevat namelijk een etiket met alle informatie over onder meer het gehalte werkzame stof, de oogstdatum en de verpakkingsdatum.

Coffeeshops

De Baron is niet de enige coffeeshop die meedoet met de verkoop van de legaal geteelde wiet. In Breda doen in totaal acht coffeeshops mee met de wietproef. Ze krijgen een half jaar de tijd waarin ze naast de legale wiet ook de oude wiet nog mogen verkopen. Paul Depla, burgemeester van Breda gaat ervan uit dat mensen kiezen voor de nieuwe wiet. "Als mensen weten hoe de wiet geteeld is en als de kwaliteit goed is, dan zullen de mensen zeker voor de nieuwe wiet kiezen."

Naast Breda verkopen ook zes coffeeshops in Tilburg de nieuwe wiet. In de toekomst zullen daar nog meer bijkomen, stelt Theo Weterings, burgemeester van Tilburg. Hij hoopt zelfs dat heel Nederland volledig overgaat op de legaal geteelde wiet. "We hebben veel te lang de onderwereld de coffeeshop in laten gaan. Al het illegaal verdiende kapitaal heeft ertoe geleid dat allerlei andere criminaliteit zich heeft kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld de harddrugs. Daarom moet het rijk vaart maken met het legaliseren van softdrugs", zegt hij tegen Omroep Brabant. Breda en Tilburg zijn nu koploper met de verkoop van de nieuwe wiet, maar er volgen nog andere gemeenten buiten Brabant die volgend jaar zullen starten met de verkoop.

Nieuwe wiet, oude regels

De prijs van de nieuwe wiet zal niet veel schelen ten opzichte van de illegale wiet. Daarbij zullen ook de regels voor de verkoop in coffeeshops niet veranderen. Zo mogen mensen onder de achttien jaar oud geen wiet kopen en blijft wiet kweken en verkopen strafbaar. De enige verandering is dat telers met een vergunning vanaf vandaag hun nieuwe wiet aan gedoogde coffeeshops mogen leveren.

Ster advertentie
Ster advertentie