Up 2 Date

Protesten in Marokko na uitspraak rechter over verkrachtingszaak 11-jarig meisje

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Protesten in Marokko na uitspraak rechter over verkrachtingszaak 11-jarig meisje

Mensen in Marokko reageren vol ongeloof en woede op de lage straf die drie mannen krijgen voor het meermaals verkrachten van een 11-jarig meisje in 2021. Een van de mannen wordt veroordeeld tot twee jaar celstraf, de andere twee krijgen achttien maanden celstraf, zo luidt het vonnis dat op 20 maart bekend werd gemaakt. Demonstranten verzamelden zich gisteren bij de rechtbank in Rabat om van zich te laten horen.

Misdrijf

Het misdrijf vond plaats in het dorpje Tiflet in het noordwesten van Marokko. Het 11-jarige meisje S. werd in het voorjaar van 2021 verkracht in haar huis door een 22-jarige man. In de dagen erna werd ze nogmaals verkracht door een 37-jarig familielid van de eerste man en door een 32-jarige buurman. De mannen dreigden S. te vermoorden als ze zich zou uitspreken over de verkrachting. Maandenlang hield het meisje dan ook haar mond. Toen haar vader ontdekte dat ze zwanger was, vertelde ze wat er was gebeurd en werden de mannen aangehouden. Op 15 maart 2022 werd het kind van het meisje geboren. Na een DNA-onderzoek te hebben uitgevoerd, bleek een van de verkrachters de vader te zijn

Protesten

Demonstranten verzamelden zich gister bij de rechtbank in Rabat. ''Nee tegen verkrachting van jonge meisjes'', klonk het. Ook werd er een petitie gelanceerd waarin werd geëist dat er strengere straffen worden gegeven voor seksueel geweld. De petitie werd 31.000 keer ondertekend. ''Het is tijd voor gerechtigheid voor dit meisje en haar kind'', zei Amina Khalid van mensenrechtenorganisatie INSAF tegen nieuwsplatform Ruetir. Demonstranten hopen dat de protesten zullen leiden tot een wetswijziging. Dit gebeurde in 2012 ook nadat de 16-jarige Amina Filali zelfmoord pleegde omdat ze gedwongen moest trouwen met haar verkrachter. Het artikel in het wetboek dat dit mogelijk maakte werd destijds ingetrokken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzachtende omstandigheden

In het Marokkaanse wetboek van strafrecht staat dat verkrachting van een minderjarige kan lijden tot een gevangenisstraf van tien of twintig jaar. Wanneer er sprake is van ontmaagding, dan kan die straf oplopen tot dertig jaar. De rechters die de zaak behandelden, hielden rekening met 'verzachtende omstandigheden' van de drie daders. Marokkaanse media melden dat er volgens de rechters sprake zou zijn van 'het ontbreken van een strafblad' en dat de straf die door de wet is vastgelegd te zwaar zou zijn in vergelijking met de gepleegde misdaden.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie