Up 2 Date

Nederland start met Australië nieuwe procedure tegen Rusland vanwege MH17

foto: ANP | Brokstukken MH17
  1. Newschevron right
  2. Nederland start met Australië nieuwe procedure tegen Rusland vanwege MH17

Nederland gaat samen met Australië een nieuwe procedure starten tegen Rusland vanwege het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Ze hebben een klacht ingediend bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties (ICAO).

'Mag niet zonder consequenties blijven'

"Het kabinet blijft alles op alles zetten om Rusland ter verantwoording te roepen voor het neerhalen van vlucht MH17 en de instandhouding van de internationale rechtsorde", aldus minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

"Daar hebben de nabestaanden recht op. De dood van 298 burgers, onder wie 196 Nederlanders, kan en mag niet zonder consequenties blijven. De huidige gebeurtenissen in Oekraïne onderstrepen het cruciale belang hiervan." Het erkennen van de aansprakelijkheid van Rusland is onder meer belangrijk omdat hierdoor schadevergoedingen dichterbij komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdrag van Chicago

Nederland verwijt Rusland van het schenden van het Verdrag van Chicago. Daarin staat dat landen ervoor moeten zorgen dat vluchten met burgers veilig verlopen. Dat heeft Rusland volgens het kabinet niet gedaan "door het onrechtmatig gebruik van een wapen tegen een burgerluchtvaartuig".

'Staat los van de oorlog'

Volgens het kabinet heeft (de timing van) de procedure niks te maken met de oorlog die nu gaande is in Oekraïne. "Deze stap is genomen na een zorgvuldige voorbereiding die nu pas kon worden afgerond en staat in die zin los van de huidige ontwikkelingen." Het kan nog jaren gaan duren voordat de nieuwe procedure wordt afgerond.

Andere procedures

De nieuwe stap betekent de derde procedure met betrekking tot de MH17-ramp. Er loopt momenteel al een strafzaak tegen vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van de vlucht. Daarnaast loopt er een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

17 juli 2014

Op 17 juli 2014 kwamen er 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders en 27 Australiërs, om het leven toen een Boeing 777 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Dit werd gedaan door een Buk-raket, afkomstig van een brigade van het Russische leger. Hier lees je meer over de ontwikkelingen die sindsdien plaatsvonden rondom de zaak.

Ster advertentie
Ster advertentie