Up 2 Date

Massale protesten tegen geweld in Servië na schietpartijen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Massale protesten tegen geweld in Servië na schietpartijen

Gisteren hebben tienduizenden Serviërs de straten van de hoofdstad Belgrado gevuld om te protesteren tegen geweld. Vorige week werd het Balkanland geschokt door twee massamoorden. Demonstraties vonden ook plaats in verschillende andere steden.

Protest

De demonstranten, onder wie ook oppositiepolitici, liepen door de straten van Belgrado en hielden spandoeken vast met de tekst 'Servië tegen geweld'. Ze eisen een beperking of zelfs een verbod op gewelddadige beelden in de media. Ook uitten ze kritiek op de regering.

Aftreden

Demonstranten willen een spoedzitting van het parlement en een debat over de veiligheidssituatie. De recente bloedbaden hebben geleid tot het aftreden van de minister van Onderwijs, maar veel demonstranten riepen om verdere verantwoordelijkheid binnen de regering. Ze willen dat de minister van Binnenlandse Zaken en de baas van de staatsveiligheidsdienst aftreden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Massamoorden

Afgelopen woensdag vond er in Belgrado een tragisch incident plaats waarbij een 13-jarige scholier zijn school binnenliep en acht medeleerlingen en een beveiliger doodschoot. De volgende avond vond er elders in het land een vergelijkbaar incident plaats, waarbij acht mensen het leven lieten. Bij beide schietpartijen raakten een hoop mensen gewond.

Als reactie op de massamoorden hield Servië drie dagen van nationale rouw. De vlaggen hingen halfstok en er werden geen amusementsprogramma's uitgezonden op tv.

Wapens inleveren

President Aleksandar Vucic heeft aangekondigd dat hij een groot deel van de wapens in het land wil laten verwijderen. Daarnaast streeft hij naar versterkte beveiliging van scholen.

Om illegale wapenbezitters de kans te geven zich van hun wapens te ontdoen, is er een periode van straffeloze inlevering ingesteld die de komende maanden zal plaatsvinden. Op de eerste dag van deze inleveringsperiode zijn er al meer dan 1500 wapens ingeleverd.

Ster advertentie
Ster advertentie