Up 2 Date

Belastingdienst krijgt megaboete vanwege zwarte lijst voor fraudeurs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Belastingdienst krijgt megaboete vanwege zwarte lijst voor fraudeurs

De Belastingdienst heeft een recordboete van maar liefst 3,7 miljoen euro opgelegd gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat deed de toezichthouder vanwege een zwarte lijst, de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening, die de fiscus bijhield van mogelijke fraudeurs.

Privacywet overtreden

Volgens de AP heeft de Belastingdienst op veel punten de privacywet AVG overtreden. Zo heeft de fiscus jarenlang de dubbele nationaliteit van mensen die verdacht werden van fraude op onrechtmatige en discriminerende wijze verwerkt. Ook was er geen wettelijke grondslag voor het verwerken van de persoonsgegevens op de zwarte lijst. Daarnaast was de lijst slecht beveiligd en werd de interne privacywaakhond van de Belastingdienst niet op tijd ingeschakeld bij het opstellen van de lijst.

Hogere boete

De Belastingdienst kreeg eind vorig jaar ook al een boete van 2,75 miljoen euro opgelegd door de AP vanwege de toeslagenaffaire. De huidige boete is echter hoger, omdat een nog grotere groep werd benadeeld door de zwarte lijst. Naast gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, kwamen ook minderjarigen en bedrijven op de lijst te staan. Ook een gift aan een moskee was reden genoeg om iemand als mogelijke fraudeur aan te merken. In totaal stonden 270.000 mensen geregistreerd als mogelijke fraudeur.

Slecht beveiligd systeem

Tussen 2013 en 2020 registreerde de Belastingdienst persoonsgegevens van mogelijke fraudeurs. De voorlopers van de Fraude Signalering Voorziening bestonden al sinds 2001, maar werden stopgezet toen bleek dat de privacy van mensen daardoor werd geschonden. Zo werden persoonsgegevens te lang bewaard en hadden te veel medewerkers toegang tot de slecht beveiligde informatie. Echter zorgde het nieuwe systeem niet voor een verbeterde bescherming van persoonsgegevens.

Handleiding voor zwarte lijst

Eerder dit jaar kwam uit een onderzoek van advieskantoor PwC naar voren dat de fiscus jarenlang met enige regelmaat op basis van nationaliteit en uiterlijk inschatte of iemand een fraudeur is. Ook zouden een laag of modaal inkomen en leeftijd doorslaggevend zijn geweest om iemand op de zwarte lijst te plaatsen, zo bleek uit handleidingen die PwC heeft gevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie