Up 2 Date

Aangifte tegen 'BOOS' na oproep namen te delen van ambtenaren rond toeslagenaffaire

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aangifte tegen 'BOOS' na oproep namen te delen van ambtenaren rond toeslagenaffaire

NCF, de vakbond voor ambtenaren van de Belastingdienst, heeft aangifte gedaan tegen BOOS. Dit naar aanleiding van de oproep van BOOS aan slachtoffers van de toeslagenaffaire om namen te noemen van ambtenaren die verantwoordelijk zouden zijn voor het schandaal, zo meldt Trouw.

Grote onrust binnen de Belastingdienst

Volgens de krant heerst er grote onrust binnen de Belastingdienst sinds de aankondiging van Tim Hofman dat er een BOOS-uitzending komt over de toeslagenaffaire. In de Instagram-aankondiging worden mensen met meer informatie hierover opgeroepen zich te melden. "We weten al een aantal zaken, namen en mensen, maar we willen meer." Mensen die hun verhaal delen, kunnen volgens hem rekenen op bronbescherming en anonimiteit.

De top bij de Belastingdienst zou zich grote zorgen maken om de wijze waarop BOOS vormgeeft aan de zoektocht naar individuele ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de toeslagenaffaire. "Dat gaat wat ons betreft echt te ver", aldus de ambtelijke top.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Regelrechte intimidatie van ambtenaren'

Veel ambtenaren van de Belastingdienst roepen de directie op om zich publiekelijk uit te spreken tegen de oproep van Hofman en willen weten wat ze gaan doen om een 'goede en veilige werkomgeving' te garanderen. NCF-voorzitter Albert van der Smissen werkt momenteel aan een brandbrief aan secretaris-generaal Van den Dungen. De secretaris-generaal moet duidelijk maken wat hij gaat doen om ambtenaren te beschermen en te ondersteunen.

Ook bevestigt Van Der Smissen aan Trouw dat hij inmiddels aangifte heeft gedaan tegen BOOS. Hij spreekt van 'regelrechte intimidatie van ambtenaren'. "Wat ons betreft is de grens van het toelaatbare in deze oproep overschreden en is het tijd voor juridische stappen." De NCF-voorzitter vindt dat BNNVARA met de oproep niet journalistiek te werk gaat, maar juist dreigt met een afrekening.

Reactie van BNNVARA

BNNVARA heeft in een verklaring laten weten dat Hofman en zijn team al maanden bezig zijn met een onderzoek naar de Belastingdienst. "De redactie heeft stukken ingezien waaruit blijkt dat er ambtenaren zijn die regels overtreden hebben en buiten het protocol gewerkt hebben." Volgens de omroep wil de BOOS-redactie weten hoe de Belastingdienst is omgegaan met ambtenaren die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire.

De uitzending van BOOS zou niet bedoeld zijn om ambtenaren publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. "Het NCF doet het nu voorkomen alsof wij een lijst van alle betrokken ambtenaren naar buiten willen brengen en erop uit zijn om ‘personen te beschadigen’. Dat is niet het geval. Het noemen van namen zal alleen gebeuren als daarvoor voldoende aanleiding is en dit ook journalistiek verantwoord is."

Ster advertentie
Ster advertentie