Films, Series & TV

Tim Hofmans 'BOOS' duikt in toeslagenschandaal: "Tijd voor een nieuw verhaal"

  1. Newschevron right
  2. Tim Hofmans 'BOOS' duikt in toeslagenschandaal: "Tijd voor een nieuw verhaal"

Tim Hofman en zijn team van BOOS maken zich na de spraakmakende aflevering over The Voice van vorige maand alweer op voor een nieuwe reportage. Dit keer duiken ze in het toeslagenschandaal en gaan ze op zoek naar de verantwoordelijken ervan. "Tijd voor een nieuw verhaal, en wel over het Toeslagenschandaal", aldus de programmamaker op Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Wie is er schuldig aan het racisme?'

Er is in de politiek al een hoop gezegd over het toeslagenschandaal, maar volgens Tim en zijn team nog lang niet genoeg. "Wij willen weten: wie zijn er hoofdelijk schuldig aan het racisme, het verwoesten van levens en traumatiseren van mensen? En werken zij nog bij de Belastingdienst, mochten zij hun baan houden?"

In het Instagrambericht worden mensen met meer informatie hierover opgeroepen zich te melden. "We weten al een aantal zaken, namen en mensen, maar we willen meer", aldus Tim. Mensen die hun verhaal delen, kunnen volgens hem rekenen op bronbescherming en anonimiteit.

Gestraft?

"Iedereen wijst naar elkaar", zegt Tim in de aankondigingsvideo. "De Kamer naar het kabinet, het kabinet naar de Belastingdienst, de Belastingdienst naar de Kamer en weer terug. Iedereen zegt: 'Ja, maar 'hét protocol''." Er mogen dan wel mensen van functie gewisseld of afgetreden zijn, maar of de mensen die daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de ellende ook echt consequenties ondervonden hebben, blijft vaag. "Zijn ze gestraft zoals de Belastingdienst ooit die ouders strafte?"

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 1000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

BOOS

De aflevering van BOOS waarin het seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik van verschillende personen rond The Voice of Holland wordt aangekaart, is inmiddels al meer dan 10 miljoen keer bekeken op YouTube. De schrijnende verhalen en daaropvolgende reactie van John de Mol zorgden voor veel maatschappelijke discussie, verschillende aangiftes en het boven water komen van meer verhalen van slachtoffers.

Nieuwe reguliere afleveringen van BOOS, waarin Tim mensen helpt die op een of andere manier opgelicht of onjuist behandeld zijn, starten volgende week weer.

Ster advertentie
Ster advertentie