Up 2 Date

'Horecasector moet helemaal veranderen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Horecasector moet helemaal veranderen'

De horecasector is keihard geraakt door de coronacrisis en moet daarom flink veranderen. Dat stelt vakbond FNV in een uitgebreid statement. De belangenvereniging ziet in dat de horeca niet zal terugkeren naar zijn oude staat en is daarom bereid om drastische maatregelen te nemen en de hele horecasector opnieuw te gaan vormgeven.

Nieuw tijdperk

Aan die veranderingen zijn wel eisen gekoppeld, namelijk dat "het arbeidsrecht wordt gerespecteerd". "Op 1 oktober lopen de steunmaatregelen vanuit de overheid af en moeten bedrijven weer op eigen benen staan", zegt FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek. "Hoe goed zou het zijn als we tot een plan van aanpak kunnen komen hoe we de horeca als geheel, zowel medewerkers als bedrijven, door deze moeilijke tijd heen kunnen loodsen?"

Ontslagen

Toch zullen ontslagen onvermijdelijk zijn, iets waar vooral jongeren het slachtoffer van zullen zijn. Zij werken vaak op flexbasis of met een nul-uren contract en die zullen als eerst niet verlengd worden. "Door de enorme omzetverliezen, de huidige maatregelingen en de daaruit voortvloeiende beperkingen wordt er door individuele horecabedrijven nu al op grote schaal gereorganiseerd. Zowel de dienstverlening als het personeelsbeleid gaan daarbij volledig op de schop."

Veel werkgevers in de horecasector hebben inmiddels al aangegeven positief te staan tegenover deze maatregelen.

Ster advertentie
Ster advertentie