Up 2 Date

23-jarige zwarte man Robert Adams uit Amerika overlijdt nadat de politie hem neerschiet

foto: Twitter: Ben Crump
  1. Newschevron right
  2. 23-jarige zwarte man Robert Adams uit Amerika overlijdt nadat de politie hem neerschiet

In het Amerikaanse San Bernardino, Californië heeft de politie zaterdag een zwarte man neergeschoten. Het gaat om de 23-jarige Robert Adams, die kort na de schoten in het ziekenhuis overleed. Over het incident is veel ophef ontstaan nadat er gisteren videobeelden van de schietpartij op social media rondgingen.

Ongemarkeerde politieauto

Volgens de politie deden agenten van een gespecialiseerde eenheid afgelopen zaterdagavond onderzoek in een gebouw na klachten van buren dat zich daar een illegale gokfaciliteit zou bevinden. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien dat twee agenten in een ongemarkeerde politieauto langs het gebouw rijden om vervolgens te stoppen op slechts een paar meter van de parkeerplaats van de gokfaciliteit.

Te zien is dat Robert Adams eerst tegen iemand praat en daarna in de richting van de auto van de agenten loopt. Wanneer hij dichterbij komt, springen de twee agenten met getrokken geweren uit de auto. Adams zet het vervolgens op een rennen, waarop de agenten hem in zijn rug schieten.

Niet geïdentificeerd

Volgens Adams' familie hebben de agenten zich niet geïdentificeerd en kon Adams dus helemaal niet weten dat hij met de politie te maken had toen de gewapende agenten op hem afkwamen. Ook vormde Adams volgens zijn moeder Tamika Deavila King helemaal geen gevaar voor de agenten. "Ik kan het begrijpen als hij een bedreiging voor hen vormde, zegt Adams' moeder tegen CBS News. "Maar hij vormde geen bedreiging. Hij rende voor zijn leven." Ook Adams' beste vriend heeft geen enkel begrip voor de agenten: "Ze sprongen gewoon uit de auto met een wapen en zeiden helemaal niks."

In uniform

De politie van San Bernardino zegt in een verklaring dat de agenten "volledig in uniform waren en probeerden om Adams verbale bevelen te geven voordat hij begon te rennen". Volgens de politie was Adams' een gewapende crimineel die zonder vergunning voor de faciliteit werkte als bewaker. De familie bevestigt dat Adams inderdaad als bewaker werkte voor de gokindustrie, maar betwist de bewering dat de 23-jarige een pistool had.

Ophef

Op internet is veel ophef over het incident. Ook Ben Crump, advocaat van onder meer de nabestaanden van George Floyd, deelt de beelden op social media. "De politie in San Bernardino, Californië heeft de 23-jarige Robert Adams in executiestijl doodgeschoten! Volgens bronnen wist Robert niet dat er politie in de ongemarkeerde auto zat voordat hij rende voor zijn leven. Er moet een volledig onderzoek komen naar deze gruwelijke executie", schrijft hij in een tweet.

Meer informatie

De politie van San Bernardino zegt snel met meer informatie te komen via een PR-bureau. "We vragen de gemeenschap om hun oordeel over de situatie alsjeblieft voor zich te houden totdat ze alle beschikbare feiten en details hebben", zegt politiechef Darren Goodman in een verklaring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie