Up 2 Date

'De ME gaat zondag staken tijdens coronademonstratie in Amsterdam'

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. 'De ME gaat zondag staken tijdens coronademonstratie in Amsterdam'

De Mobiele Eenheid (ME) is van plan om aanstaande zondag te gaan staken tijdens een grote coronademonstratie in Amsterdam. Dat is bevestigd tegen De Telegraaf. De ME is die dag 'in volle sterkte' opgeroepen om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Nog niet aangekondigd

De staking is in stilte voorbereid en nog niet aangekondigd. Een verslaggever van Dagblad van het Noorden ving de plannen gisteren op tijdens een andere politiestaking in Ter Apel. Albert Springer, vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), bevestigt nu dat er inderdaad gestaakt gaat worden. "We doen het ook liever niet, maar het kan niet anders", zegt hij tegen de krant.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Laatste druppel'

Volgens Springer is er bij verschillende politieafdelingen sprake van een veel te hoge werkdruk, omdat het takenpakket van de politie steeds groter wordt. De situatie zou zo 'nijpend' zijn, dat een grote stakingsactie terecht is. "Het moment van de laatste druppel in de emmer is aangebroken." De politiebond wil de staking morgen aankondigen. Burgemeester Halsema kan dan nog naar de rechter stappen om een verbod voor de staking aan te vragen.

Uit de hand gelopen demonstraties

De ME moest eerder bij soortgelijke coronademonstraties ingrijpen. Zo werd onder andere het Museumplein al ontruimd. Voor aanstaande zondag zijn dan ook zestien busjes met elk acht agenten opgeroepen. De staking kan dus gevolgen hebben voor de openbare orde. "De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en moet het maar oplossen. Wie weet, vraagt ze het leger om ondersteuning", aldus Springer.

Ster advertentie
Ster advertentie