FunX Utrecht

Tientallen aanhoudingen na demonstratieverbod bij Utrechts restaurant

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tientallen aanhoudingen na demonstratieverbod bij Utrechts restaurant

De politie heeft samen met de Mobiele Eenheid (ME) ingegrepen bij de demonstratie voor het Utrechtse restaurant Waku Waku. Zeker veertig betogers zijn gearresteerd en afgevoerd. Ondanks dat er een demonstratieverbod geldt zijn er steeds meer mensen op het protest afgekomen.

Aangehouden en afgevoerd

Vanwege het demonstratieverbod en het toenemende aantal demonstranten waren er veel politieagenten aanwezig op het Vredenburg, waar het restaurant gevestigd is. De actievoerders werden verzocht naar de aangewezen demonstratieplek op het Jaarbeursplein te gaan, maar niet alle betogers gaven gehoor aan het verzoek van de politie. Zij werden één voor één aangehouden en afgevoerd in bussen. Nadat het grootste gedeelte van de betogers werd weggevoerd, zette een cordon ME'ers het Vredenburg af. Daarmee werden de overgebleven demonstranten ingesloten in afwachting van de komst van de bussen die hen moest afvoeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overlast

De demonstranten moesten zich verplaatsen naar het Jaarbeursplein, omdat het protest overlast veroorzaakte voor het verkeer en bedrijven in de buurt. Daarnaast lieten de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht weten dat ze bang waren voor "wanordelijkheden".

"financieel uitgekleed"

Waku Waku moest op last van de gemeente zijn deuren sluiten, omdat ze geen QR-codes wilde controleren. Vandaag ging het restaurant wel "symbolisch" open om drankjes te verkopen. Ook vroegen ze mensen om steun middels een inzamelingsactie, omdat ze "financieel uitgekleed" zijn. "We blijven zichtbaar en hopen dat we jullie elke dag massaal mogen ontvangen", aldus de eigenaren.

Ster advertentie
Ster advertentie