Up 2 Date

Toestroom cocaïne België zo groot dat verbrandingsovens het niet meer aankunnen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Toestroom cocaïne België zo groot dat verbrandingsovens het niet meer aankunnen

In de haven van Antwerpen worden maandelijks grote hoeveelheden cocaïne onderschept. De toestroom is zelfs zo groot geworden dat de verbrandingsovens de in beslag genomen drugs niet meer kunnen verwerken. Dat melden de Belgische kranten De Standaard en Gazet van Antwerpen.

Veiligheidsproblemen

In de opslagplaats van de douane ligt daardoor nu voor honderden miljoenen euro's aan cocaïne die nog vernietigd moet worden. Dit veroorzaakt een veiligheidsprobleem. De Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne en de politie zijn namelijk bang dat drugsbendes de opslagplaats geweldadig zullen overvallen om hun drugs terug te krijgen. "We zijn dringend op zoek naar extra verbrandingscapaciteit", zegt Van Quickenborne. Er is inmiddels een extra verbrandingsoven gevonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederlandse criminelen

De angst van politie en justitie is niet voor niks. De enorme hoeveelheid cocaïne in de Antwerpse haven zorgt al een langere tijd voor een veiligheidsprobleem. Er vinden met enige regelmaat geweldsdelicten plaats die met de cocaïnehandel in verband worden gebracht. Ook veel Nederlandse criminelen hebben hier een rol in.

Record

In de haven van Antwerpen werd in 2021 een recordhoeveelheid van 90.000 kilo aan cocaïne in beslag genomen. Dit had een straatwaarde van tussen de 4 en 5 miljard euro. Een groot verlies voor de drugscriminelen die deze lading mis zijn gelopen dus. De Belgische autoriteiten verwachten dat het record uit 2021 dit jaar zal sneuvelen, omdat er nu al bijna meer cocaïne in beslag is genomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie