Up 2 Date

WHO: apenpokken is internationaal gevaar voor volksgezondheid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. WHO: apenpokken is internationaal gevaar voor volksgezondheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bepaald dat de wereldwijde uitbraak van het apenpokkenvirus een internationale noodtoestand is. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de WHO kan instellen.

Zevende keer

Het is de zevende keer dat de WHO die status aan een virusuitbraak toekent. De laatste keer gebeurde dat bij de uitbraak van het coronavirus in 2020. Eerder kregen de ebola-uitbraken en de uitbraak van het zikavirus deze status.

Geen consensus

Over de toekenning van de internationale noodtoestand was echter geen consensus. Negen van de commissieleden waren tegen, zes voor. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, bepaalde uiteindelijk dat het apenpokkenvirus deze belangrijke status krijgt. Het is de eerste keer dat er is besloten om de internationale noodtoestand op deze manier uit te roepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vijf sterfgevallen

Er zijn nu zo'n 16.000 gevallen van apenpokken bekend wereldwijd, verspreid over 75 landen. In Nederland staat de teller op ruim zevenhonderd. Wereldwijd zijn vijf sterfgevallen aan apenpokken toegeschreven. In verschillende landen zijn inmiddels vaccinatieprogramma's begonnen voor mensen die behoren tot de risicogroep. Nederland begint maandag met het vaccineren van de risicogroep.

Ster advertentie
Ster advertentie