Up 2 Date

Dit verandert er voor jou in 2023: helmplicht, lachgasverbod en meer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit verandert er voor jou in 2023: helmplicht, lachgasverbod en meer

Er is weer een nieuw jaar aangebroken en dat betekent dat er een aantal dingen veranderen op het gebied van wetten en regels. Sommigen daarvan hebben ook invloed op jouw leven. Wel zo handig om daarvan op de hoogte te zijn dus. Daarom vind je een paar van de belangrijkste veranderingen voor 2023 hieronder op een rijtje.

1. Minimumloon

Vanaf vandaag gaat het minimumloon van €1.725,00 met 10,15 procent omhoog. Dat betekent dat iemand van 21 jaar of ouder die fulltime werkt minimaal €1.934,40 per maand gaat verdienen. Uitkeringen zoals de Ziektewet of WW stijgen mee. Daarnaast gaat de thuiswerkvergoeding omhoog naar €2,13 euro per dag. Werkgevers zijn niet verplicht om dit uit te keren.

Declareer je regelmatig reiskosten op je werk? Dan mag je vanaf dit jaar €0,21 per kilometer terugvragen in plaats van €0,19.

2. Helmplicht

Iedereen die (mee)rijdt op een snorfiets, oftewel een bromfiets die maximaal 25 kilometer per uur gaat, moet vanaf 2023 een helm dragen. Dit geldt dus ook voor (deel)scooters met een blauwe kentekenplaat. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €100.

3. Lachgasverbod

Vanaf 1 januari 2023 is het gebruiken, bezitten en verkopen van lachgas overal in Nederland verboden. Omdat het leidt tot grote gezondheidsrisico's, is het middel op lijst II van de Opiumwet gezet, oftewel de lijst met verboden softdrugs.

4. Sigaretten duurder

De tabaksaccijns gaat omhoog, waardoor roken in 2023 weer een stukje duurder wordt. Vanaf 1 april kost een pakje sigaretten gemiddeld €9. In 2024 stijgt de prijs verder naar €10.

Ook voor e-sigaretten komen er beperkingen. Vanaf 1 oktober 2023 worden vapes met een smaakje verboden en mogen navulverpakkingen met bijvoorbeeld fruitsmaakjes niet meer verkocht worden.

5. Prijsplafond gas en elektriciteit

De energie- en gasprijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Om huishoudens tegemoet te komen, komt er dit jaar een prijsplafond. Dat betekent dat je tot een bepaald gebruik een maximale prijs voor je gas en elektriciteit gaat betalen. In veel gevallen komt dat neer op korting op je energierekening.

De maximale tarieven zijn €0,40 per kWh elektriciteit en €1,45 per m3 gas. Wat dit betekent voor jouw energierekening en je termijnbedrag kan je checken bij je leverancier.

6. Openbaar vervoer wordt duurder

Veel dingen worden mede dankzij de hoge inflatie alsmaar duurder en dat geldt ook voor reizen met het openbaar vervoer. Zo gaat de gemiddelde prijs voor een tweedeklas treinkaartje in 2023 met 5,5 procent omhoog. Reizen met de bus of tram wordt gemiddeld 7,24 procent duurder, wat vervoerders wijden aan de stijging van de energieprijzen.

7. Vliegen wordt duurder

Om de CO2-uitstoot te verminderen, wordt ook vliegen vanaf dit jaar weer duurder. De vliegbelasting gaat omhoog met €18,48, waardoor het tarief neerkomt op €26,43 per ticket.

8. Maximale huurverhoging

Verhuurders mochten de huur van sociale huurwoningen in 2021 en de eerst helft van 2022 niet verhogen, in verband met de financiële problemen door de coronacrisis. Dit jaar mogen de huurprijzen wel weer omhoog, maar wel met maximaal 2,3 procent. Voor woningen met een huur onder de €300 geldt een maximale stijging van €25.

In de vrije sector mogen huurprijzen met maximaal 4,1 procent vehoogd worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

9. Langer thuis wonen zonder gevolgen uitkering ouders

Vanaf vandaag wordt de kostendelersnorm gewijzigd. Voorheen was het zo dat iedereen van 21 jaar of ouder die nog thuis woont meetelt bij het bepalen van de hoogte van de uitkering van de ouders. Vanaf 2023 gebeurt dat pas wanneer het kind 27 jaar of ouder is. Met deze verandering kunnen jongeren dus langer thuis wonen zonder dat dat gevolgen heeft voor de uitkering van hun ouders, in de hoop dat er zo minder moeilijkheden in bijstandsgezinnen ontstaan.

Hele overzicht

Het hele overzicht van veranderingen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ster advertentie
Ster advertentie