Naar homepage
Up 2 Date

Massa-arrestaties van de Italiaanse politie in strijd tegen de ‘Ndrangheta maffia

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Massa-arrestaties van de Italiaanse politie in strijd tegen de ‘Ndrangheta maffia

De Italiaanse politie heeft vanmorgen met 2500 agenten een van de grootste acties in jaren uitgevoerd. In de Zuid-Italiaanse regio Calabrië heeft de politie 334 mensen opgepakt die banden hebben met de ‘Ndrangheta, de grootste maffia-organisatie van de wereld. Tussen degene die zijn opgepakt zitten niet alleen leden van de maffia, maar ook advocaten, politici en ambtenaren.

Waslijst aan beschuldigingen

De arrestanten worden beschuldigd van een hele serie misdaden; meervoudige moord, afpersing, drugs- en wapenhandel, witwassen, oplichting en corruptie. Een groot deel van de opgepakten zijn direct naar de gevangenis gestuurd in afwachting van hun straf en een ander deel heeft huisarrest gekregen. De gevangen werden met gepantserde vrachtwagens vervoerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootste maffia van de wereld

De ‘Ndrangheta schijnt de grootste maffia-organisatie van de wereld te zijn en controle te hebben over de internationale drugshandel. De groep had veel overeenkomsten met het beeld van de maffia dat geschetst wordt in de films en series. Zo bleek de maffia een groot aandeel te hebben in het bedrijfsleven met hotels, restaurants, vastgoed en een netwerk van schoenenwinkels. Daarnaast moesten lokale ondernemers beschermgeld betalen: een vergoeding in ruil voor de bescherming van de maffia.

Grote namen

De arrestaties vonden plaats in Italië, Zwitserland en Bulgarije. Onder de gearresteerden zitten ook een aantal belangrijke figuren. Zo is oud-parlementariër Giancarlo Pittelli opgepakt, hij was onderdeel van de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi. Ook zijn er verschillende raadsleden van de regio Calabrië opgepakt, een oud burgemeester en een politiecommandant.

Ook in Nederland

Vorig jaar was er al een grote actie tegen de ‘Ndrangheta maffia, toen vonden er onder de naam operatie Polino ook meerdere invallen plaats. Dit waren voornamelijk leden van de maffia zelf die toen werden opgepakt. In Nederland zijn toen invallen gedaan door het hele land. Naar schatting is er ongeveer twee miljoen contant geld gevonden, 140 kilo XTC pilos en zo’n drie tot vierduizend kilo cocaïne.

Ster advertentie
Ster advertentie