Up 2 Date

RIVM kritisch over mondkapjes: 'Effect niet bewezen'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. RIVM kritisch over mondkapjes: 'Effect niet bewezen'

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over mondkapjes. Het RIVM wil nog altijd niet bevestigen of de kapjes daadwerkelijk effect hebben.

Geen bewijs

Ondanks het feit dat mondkapjes op veel plekken inmiddels verplicht zijn, biedt dit volgens het RIVM geen zekerheid dat het de verspreiding van het virus tegengaat. "Wij zien geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat het werkt", zegt een woordvoerster tegen de NOS. "Het belangrijkste blijft: houd afstand en vermijd drukte."

Geen verplichte mondkapjes

Het RIVM is er geen voorstander van om de mondkapjes te verplichten in de openbare ruimte, zoals in veel andere landen nu wel het geval is. Onder andere de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zou dit willen. "Hiermee geef je de verkeerde boodschap af", stelt de woordvoerster.

1,5 meter

Waar het RIVM vooral bang voor is, is dat mensen de 1,5 meter afstand minder hanteren wanneer zij een mondkapje op hebben. Volgens het instituut is dit gevaarlijk, aangezien niet-medische mondkapjes maar 'zeer beperkt' bescherming bieden tegen de verspreiding van het virus.

Ster advertentie
Ster advertentie