Up 2 Date

Man (27) uit Enschede verkracht jongen (13) na contact via TikTok en Fortnite

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Man (27) uit Enschede verkracht jongen (13) na contact via TikTok en Fortnite

Een 27-jarige man uit Enschede is voor het verkrachten van een 13-jarige jongen uit Groningen veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. De dader en het slachtoffer kwamen met elkaar in contact via TikTok en het spel Fortnite.

Giftmeneer

Het kind deelde zijn ervaringen aan het begin van dit jaar met zijn ouders. Via TikTok kwam hij in contact met iemand die zichzelf 'giftmeneer' noemde. Het contact, dat al snel seksuele vormen begon aan te nemen, verliep niet veel later ook via de game Fortnite. De man vroeg het 13-jarige slachtoffer om naaktvideo's en foto's te sturen. Als beloning ontving hij dan cadeaukaarten, die hij op zijn Xbox kon gebruiken voor het spel.

Nadat hij op die manier meerdere malen toegaf aan de verzoeken van de man, soms met beloningen tot wel 50 euro per cadeaukaart, volgde er een ontmoeting in Groningen. De jongen werd in een auto opgehaald en werd gedwongen om de man te betasten. Niet veel later misbruikte de dader het kind in een bos buiten de stad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer slachtoffers

Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat de 27-jarige man meer slachtoffers heeft gemaakt. Een 11-jarige jongen uit Tilburg vertelde nagenoeg hetzelfde verhaal, waarbij hij naaktbeelden via social media verstuurde en ook contact had via Fortnite.

Ook werd op de laptop van de man kinderporno aangetroffen. Hij is inmiddels gearresteerd en zit vast. Volgens een psycholoog, die de man heeft onderzocht, en de rechter is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou "de wereld om hem heen moeilijk aankunnen", schrijft de Telegraaf. "Na enkele vragen van de rechtbank sloeg hij volledig dicht."

2 jaar cel en schadevergoeding

De rechter besliste dat de man een celstraf van 42 maanden opgelegd krijgt, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, en een proeftijd van 5 jaar. Verder kregen de ouders van het kind uit Groningen een schadevergoeding van ruim 2600 euro toegewezen.

De man moet dus in eerste instantie 2 jaar de gevangenis in. Na vrijlating wordt hij verplicht vanuit huis behandeld en mag hij geen contact zoeken met kinderen via social media. Daarnaast moet hij meewerken aan inspecties op zijn smartphone en computer om te voorkomen dat hij niet opnieuw contact zoekt met de slachtoffers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie