Up 2 Date

Steeds meer jongeren hebben een burn-out: "Te hoge eisen op de werkvloer"

foto: UnSplashfoto: UnSplash
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jongeren hebben een burn-out: "Te hoge eisen op de werkvloer"

De groei van jongeren die last hebben van ernstige burn-outklachten neemt volgens onderzoek van kennisinstituut TNO en het CBS enorm toe. Vooral vrouwen lijden hier het aan. Psycholoog Hanan vertelt ons meer over deze toename en waar de oorzaak van deze klachten ligt.

Stijgende burn-outklachten onder jongeren

In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers tussen de 18 en 34 jaar oud aan dat ze last hadden van burn-out klachten. Volgens het kennisinstituut TNO en CBS hebben niet alleen meer jongeren last van werkgerelateerde psychische klachten, maar stijgt het aandeel van verzuimdagen ook fors mee.

Vooral hoogopgeleide jonge vrouwen hebben het meest last van burn-out symptomen. "In 2020 ervaart 25% van deze jonge vrouwen burn-outklachten en in 2022 ligt dit percentage zelfs op 29%." Ook de groep met jonge mannen die lijden aan deze klachten is met zo'n 10 procent toegenomen, blijkt uit dit onderzoek van het TNO en CBS.

Waarom hebben zoveel jongeren burn-outklachten?

Als we deze cijfers moeten geloven stijgt het percentage van jongeren met burn-outklachten, maar zijn er ook steeds minder werknemers in de zorg en het onderwijs die géén burn-outklachten hebben. Dit zijn dan ook de plekken waar relatief veel jonge vrouwen werkzaam zijn.

Maar waar komen deze toenemende klachten dan eigenlijk vandaag? Volgens psycholoog Hanan kan het hebben van een burn-out vooral gekoppeld worden aan werk. "Wanneer er op de werkvloer te hoge eisen worden gesteld, er geen duidelijke doorgroeimogelijkheden zijn en werknemers niet genoeg ondersteuning of feedback ontvangen, kunnen deze klachten ontstaan."

"Met een burn-out ben je compleet opgebrand"

Ook vertelt ze dat het bij een burn-out niet zo is dat de werknemer geen motivatie heeft. De wil is er om te werken, maar het lukt gewoon niet. "Als je deze problemen hebt, ben je compleet opgebrand en helemaal op. Je bent emotioneel, zit vaak niet lekker in je vel en kunt problemen hebben met denken." Financiële factoren, zoals de stijgende inflatie en het hebben van een studieschuld kunnen daarnaast nog mogelijke redenen zijn voor deze stijging, volgens het TNO.

Ster advertentie
Ster advertentie