Up 2 Date

Kabinet wil btw op groente en fruit verlagen naar 0%

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil btw op groente en fruit verlagen naar 0%

Het kabinet wil de btw op groente en fruit verlagen naar 0%. Dat meldt de NOS. Er zal eerst nog een onderzoek plaatsvinden om te bepalen wat er daadwerkelijk onder groente en fruit valt. Het kabinet hoopt de wijziging vanaf 2024 te kunnen invoeren.

Groente en fruit

Het onderzoek naar de uitvoerbaarheid van de btw-verlaging moet begin volgend jaar klaar zijn, schrijven staatssecretarissen Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) en Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. Volgens de NOS benadrukken ze dat "zorgvuldigheid bij de invoering nodig is om onuitvoerbare maatregelen te voorkomen".

Daarbij is het van belang dat producten eerst worden afgebakend en gecategoriseerd. Het is op dit moment namelijk niet altijd even makkelijk om te bepalen welke producten onder 'groente en fruit' vallen. Onbewerkte verse groente en diepvriesgroente zonder toegevoegd zout of suiker vallen er in elk geval onder, net als onbewerkt fruit. Maar er kan volgens de staatssecretarissen discussie ontstaan over wat 'onbewerkt' precies is. Mocht de btw-verlaging daadwerkelijk plaatsvinden, ontvangt de Nederlandse staat naar verwachting 1 miljard euro minder aan belastingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Btw op suikerhoudende producten

Naast het verlagen van de belasting op fruit, wordt er ook gekeken naar het verhogen van de belasting op suikerhoudende producten. Er komt namelijk ook een onderzoek naar de mogelijkheid om de belasting op suikerhoudende producten zoals frisdrank te verhogen. De resultaten van dat onderzoek zullen in de loop van 2023 beschikbaar zijn. Met de maatregelen hoopt het kabinet mensen ertoe aan te zetten om gezonder te eten. Volgens Van Ooijen en Van Rij kunnen prijsmaatregelen daaraan bijdragen.

Ster advertentie
Ster advertentie