Up 2 Date

Massaal protest in België tegen het rechtssysteem na de zaak Sanda Dia

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Massaal protest in België tegen het rechtssysteem na de zaak Sanda Dia

Ongeveer tweehonderd mensen zijn vandaag in onder andere Brussel de straat op gegaan om hun onvrede te uiten over het Belgische rechtssysteem. Ze vinden dat de straffen die zijn opgelegd aan de leden van de studentenvereniging Reuzegom, na de dood van student Sanda Dia veel te mild zijn.

Protest

Om 13.00 uur begon het protest bij het gerechtsgebouw in Brussel. De demonstranten hebben bewust voor deze locatie gekozen omdat ze boos zijn op het Belgische rechtssysteem. Ze vinden het niet eerlijk dat achttien leden van de studentenvereniging Reuzegom slechts 300 uur taakstraf en boetes tot 400 euro hebben gekregen. Dit alles heeft te maken met de tragische dood van student Sanda Dia. Sanda was een 20-jarige student die in 2018 lid werd van de studentenvereniging in Leuven genaamd Reuzegom. Tijdens de ontgroening werd Sanda vernederd en verwaarloosd. Mensen plasten over hem heen, hij moest extreem veel alcohol drinken en werd gedwongen om visolie te drinken.

Boos en teleurgesteld

Sanda Dia is overleden door de grote hoeveelheid alcohol en het hoge zoutgehalte in zijn lichaam. Een van de mensen die het protest organiseerde, vertelde aan de BBC: ''Iedereen is boos en teleurgesteld in het Belgische rechtssysteem. Als je in België bijvoorbeeld zonder kaartje met de bus reist, krijg je een hogere boete dan de straf die de leden van Reuzegom hebben gekregen.''

Acid

Ook influencer Acid, wiens echte naam Nathan Vandergunst is, was aanwezig in Brussel tijdens het protest. Hij onthulde in een video vier namen van de leden van Reuzengom. Die video veroorzaakte veel ophef en werd door YouTube zelfs verwijderd. Vandergunst legde aan Nieuwsblad uit: ''Ik vond het belangrijk om hier te zijn en met mensen te praten.'' Hij gaf ook een korte reactie op de commotie die ontstond na het plaatsen van de video: ''Ik wist dat dit zou gebeuren. Ik heb zelfs tien dagen gewacht voordat ik mijn video online zette. Ik wachtte tot de traditionele media iets zouden doen, maar dat gebeurde niet. Ik heb geen moment spijt gehad van wat ik heb gedaan.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere protesten

Er zijn meerdere protesten vandaag tegen het Reuzegom-arrest. In Gent en in Brugge gingen mensen vandaag ook de straat op. Eerder deze en vorige week waren er ook al korte momenten van protest. Mensen kwamen samen op de Groenplaats in Antwerpen, het Ladeuzeplein in Leuven en bij de Munt in Brussel.

Ster advertentie
Ster advertentie