Up 2 Date

Leden studentenvereniging krijgen werkstraffen voor dodelijke ontgroening Sanda Dia (20)

foto: Sanda Dia
  1. Newschevron right
  2. Leden studentenvereniging krijgen werkstraffen voor dodelijke ontgroening Sanda Dia (20)

De leden van de Belgische studentenvereniging Reuzegom krijgen werkstraffen voor de fatale ontgroening van Sanda Dia. Sanda overleed in 2018 nadat hij tijdens een ontgroening extreme rituelen moest uitvoeren van de Leuvense studentenvereniging.

Uitspraak

Het Belgische hof heeft besloten dat de bestuursleden schuldig zijn aan onder meer het toedienen van onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Ze worden niet verantwoordelijk gehouden voor het toedienen van de schadelijke stoffen die Sanda uiteindelijke het leven kostten.

Tegen de Reuzegommers waren in eerste instantie celstraffen tot 50 maanden geëist. Omdat ze echter vrij zijn gesproken van de zwaarste aanklacht, blijft het bij werkstraffen van 200 tot 300 uur. Ze krijgen daarnaast boetes van 225 tot 400 euro. Van de achttien verdachten waren vanochtend zeven aanwezig in de rechtbank om de veroordeling aan te horen.

Lange rechtszaak

Na de dood van Sanda werd de studentenvereniging opgeheven. De betrokken studenten kregen toen al direct een werkstraf. Omdat dit een te milde straf zou zijn, werd besloten toch een rechtszaak aangespannen. Deze rechtszaak heeft een lange tijd geduurd wegens alle extra onderzoeken die uitgevoerd moesten worden. Ook liep de zaak vertraging op omdat die van de rechtbank in Antwerpen naar Hasselt werd verplaatst. Een van de verdachten bleek namelijk de zoon van iemand te zijn die een hoge functie heeft bij de Antwerpse rechtbank. Met de uitspraak komt er een eind aan de 4,5 jaar durende zaak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fatale ontgroening

Sanda nam deel aan de ontgroening om lid te worden van de studentenvereniging Reuzegom. Tijdens deze ontgroening moest hij samen met twee andere studenten extreme proeven doorstaan. Op de eerste dag werd Sanda gedwongen grote hoeveelheden alcohol te drinken, waardoor hij bewusteloos raakte. Er werd over hem heen geplast en de kranen in het studentenhuis werden afgesloten, waardoor water drinken om bij te komen niet mogelijk was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mensonterend

De volgende dag ondergingen Sanda en twee anderen mensonterende taferelen in een bos vlakbij Antwerpen. Zo moesten ze allerlei viezigheid drinken, zoals een drankje waarin paling en muizen verwerkt waren, een levende goudvis en grote hoeveelheden visolie. Ook moesten ze urenlang in een soort put gevuld met ijswater zitten, terwijl studenten hun behoefte over hun deden. Daarnaast zou Sanda racistisch bejegend zijn.

Sanda raakte zwaar onderkoeld en begon vreemde geluiden te maken. Uiteindelijk werd hij naar het ziekenhuis gebracht, maar het was toen al te laat. Hij raakte in coma, kreeg nierfalen en overleed volgens de forensisch arts twee dagen later uiteindelijk door een zwelling in zijn hersenen, een gevolg van de grote hoeveelheid zout in zijn lichaam. Ondertussen hadden studenten van de vereniging alle sporen van de ontgroening uitgewist.

Ster advertentie
Ster advertentie