Up 2 Date

Rechtszaak over dood student Sanda (20) tijdens ontgroening weer volop bezig

foto: Sanda Dia
  1. Newschevron right
  2. Rechtszaak over dood student Sanda (20) tijdens ontgroening weer volop bezig

De rechtszaak naar aanleiding van de dood van Sanda Dia (20) is weer begonnen. Sanda overleed in 2018 nadat hij extreme rituelen van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom moest uitvoeren tijdens een ontgroening. De rechtbank hoopt snel te kunnen vertellen wanneer de uitspraak zal zijn.

Fatale ontgroening

Sanda nam deel aan de ontgroening om lid te worden van de studentenvereniging Reuzegom. Tijdens deze ontgroening moest hij samen met twee andere studenten extreme proeven doorstaan. Zo moesten ze veel alcohol drinken en in een put zitten waar zij koud water over zich heen kregen. Hetgeen wat uiteindelijk tot de dood van Sanda heeft geleid, was de grote hoeveelheid visolie die hij moest drinken. Hierdoor werd het zoutgehalte in zijn lichaam te hoog.

Bewijs gewist

Twee dagen nadat Sanda werd opgenomen in het ziekenhuis, is hij overleden door orgaanfalen. De andere studenten die ook deelnamen aan de ontgroening overleefden het wel. Nadat duidelijk was dat Sanda er ernstig aan toe was, hebben de leden dezelfde avond alles schoongemaakt en al het bewijs gewist. Toch zijn er een aantal foto’s en video’s opgedoken van de fatale avond.

Quote

Het is een foto van een jongen die als een vuil voorwerp opzij is gelegd.

Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda.

Ingewikkelde zaak

Vlak na de dood werd de studentenvereniging opgeheven en kregen de betrokken studenten een werkstraf van hun school en moesten zij een paper schrijven over ontgroeningen. Hier ontstond ophef over, omdat het een te milde straf zou zijn. De jongens zijn vervolgens voor de rechter verschenen, waarna het ook nog een tijd duurde voordat de zaak vorderde wegens extra onderzoek dat werd uitgevoerd. Uiteindelijk werden de betrokkenen beschuldigd van onopzettelijke doding. Mede doordat er steeds nieuwe details boven water kwamen en doordat de advocaten van de betrokkenen de zaak zo lang mogelijk hebben gerekt, is de zaak nog niet afgerond.

Ontwikkelingen

Het proces is sinds 13 maart weer bezig. Op de tweede dag van de zitting speelde de laatste foto die van Sanda gemaakt is een grote rol. Daarop is te zien hoe Sanda bewusteloos in het gras ligt. De Belgische nieuwssite VRT heeft van Sanda's familie expliciete toestemming gekregen om de foto te tonen (waarschuwing: deze foto kan als schokkend worden ervaren, red.). Deze foto is gemaakt door een van de leden van Reuzegom en verspreid via sociale media. "Het is een foto van een jongen die als een vuil voorwerp opzij is gelegd", zegt Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda.

Deze foto is getoond omdat Mary kritiek heeft op het feit dat de identiteiten van de betrokkenen nog redelijk in bescherming worden genomen. Hij vindt het belangrijk dat de namen van hen bekend worden, zodat de maatschappij weet wie zij zijn. Op verschillende platformen zoals TikTok worden er nu ook gegevens gedeeld over de verdachten­.

Ster advertentie
Ster advertentie