Up 2 Date

Belgische OM eist celstraf tegen 18 verdachten wegens dodelijke ontgroening Sanda (20)

foto: Sanda Dia
  1. Newschevron right
  2. Belgische OM eist celstraf tegen 18 verdachten wegens dodelijke ontgroening Sanda (20)

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft tegen alle achttien leden van studentenvereniging Reuzegom celstraffen van 18 tot 60 maanden geëist vanwege hun betrokkenheid bij de dodelijke ontgroening van student Sanda Dia. Dat meldt de Belgische nieuwssite VRT.

Mensonterend

Sanda was student aan de Katholieke Universiteit Leuven en onderging in december 2018 een ontgroening in de hoop lid te worden van de Reuzegom, die na zijn dood werd opgeheven. De 20-jarige student onderging verschillende mensonterende taferelen die er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat hij in een coma raakte en nierfalen kreeg. Toen Sanda werd binnengebracht op de eerste hulp, raakte hij in een coma en overleed hij volgens de forensisch arts twee dagen later uiteindelijk door een zwelling in zijn hersenen, een gevolg van de grote hoeveelheid zout in zijn lichaam.

Te laat in actie gekomen

Het OM beschuldigt de voormalige Reuzegom-leden ervan dat ze te laat in actie zijn gekomen. Ook zou een aantal van de verdachten 'weinig schuldbesef' hebben. "We denken dat geen van de beklaagden had gewild dat de doop zo zou aflopen. Dat neemt niet weg dat er een aantal handelingen zijn gesteld die brutaal, gruwelijk en soms mensonterend zijn en die tot de dood van een jongeman hebben geleid en tot verwondingen bij anderen."

Celstraf en boete

Naast de gevangenisstraffen eist de openbare aanklager dat de verdachten een boete van 1000 euro betalen, wat uiteindelijk neerkomt op 8000 euro per persoon. Volgens de VRT is het in België zo dat als iemand een celstraf én een boete krijgt het bedrag met factor acht wordt vermenigvuldigd. Ook wil het OM dat de verdachten vijf jaar lang geen politieke functies mogen hebben of als ambtenaar mogen werken.

Ster advertentie
Ster advertentie