FunX Utrecht

Utrechtse studentenvereniging in opspraak nadat 'BOOS' WhatsApp-gesprek deelt

foto: Unsplash/Instagram @boosbnnvara
  1. Newschevron right
  2. Utrechtse studentenvereniging in opspraak nadat 'BOOS' WhatsApp-gesprek deelt

Er is wederom een studentenvereniging in opspraak geraakt vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken. Dit keer gaat het om de Utrechtse vereniging Veritas. Tim Hofman en zijn programma BOOS hebben een gelekt WhatsApp-gesprek gedeeld tussen twee jaarclubs van de vereniging waarin verschillende opmerkelijke teksten staan. De verzenders zouden inmiddels "ter verantwoording zijn geroepen" door het bestuur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hoeren'

Het bericht lijkt verstuurd door de jaarclub Bandolera en is gericht aan jaarclub Moto Moto. De club geeft aan niet mee te willen gaan in de zogenaamde "linkse transitie" die gaande zou zijn waarbij "vrouwvriendelijke opmerkingen de boventoon zullen slaan". Verder zeggen ze: "Wij zijn testosteronbommen, trotse apen op de rots van Utrecht", aldus de verzender.

In het bericht wordt vervolgens meerdere keren naar vrouwen verwezen als "hoeren". Eerstejaars studenten worden "homo's" en "stomabeffers" genoemd. Zij worden tot slot opgeroepen om dinsdag 20 december op naar een locatie te komen met een grote hoeveelheid alcohol en "de nummers van de drie geilste hoeren uit jullie jaartje".

Reactie

De praeses (voorzitter, red.) van studentenvereniging Veritas heeft aan BOOS een reactie gegeven. Daarin staat onder meer dat het bestuur afstand neemt van de uitspraken en deze 'ten zeerste betreurd'. Het zou volgens hen gaan om 'een kleine club binnen Veritas' en veel leden zouden geschrokken zijn door de berichten. "Op dit moment zijn wij druk bezig met het uitzoeken van de juiste stappen zodat hier op een passende wijze tegen kan worden opgetreden."

De voorzitter geeft aan dat er contact is gezocht met de betrokkenen en dat zij ter verantwoording worden geroepen voordat er "concrete stappen zullen worden genomen". Welke consequenties er verder volgen, is niet bekend.

BOOS

BOOS roept mensen die meer weten over de gang van zaken binnen de jaarclubs op om hen te mailen. Het lijkt er dan ook op dat er een aflevering van de YouTube-serie over de studentenvereniging in de maak is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere studentenverenigingen

Er waren dit jaar al vaker studentenverenigingen negatief in het nieuws. In juli kwam een speech van het Amsterdamse studentenkorps A.S.C/A.V.S.V. naar buiten, waarin verschillende agressieve en seksistische uitspraken werden gedaan. Zo werd geroepen dat "vrouwen niks meer zijn dan hoeren".

Een maand later kregen twee studentenverengingen uit Delft, het Delftsch Studenten Corps (DSC) en Virgiel, een waarschuwing van de TU Delft vanwege meldingen van mishandeling en grensoverschrijdend gedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie