Up 2 Date

YouTuber Acid geband nadat hij namen dodelijke ontgroening Sanda Dia bekendmaakt

foto: YouTube: Acid 2
  1. Newschevron right
  2. YouTuber Acid geband nadat hij namen dodelijke ontgroening Sanda Dia bekendmaakt

De Belgische YouTuber Nathan Vandergunst, ook wel bekend als Acid, is door YouTube voor een week geband. Dit gebeurde nadat hij, uit onvrede voor de uitspraak in de rechtszaak rondom de overleden student Sanda Dia, in een video namen deelde van leden van de studentenvereniging Reuzegom.

Quote

Ik ga vijf mensen uit Reuzegom kiezen en vertellen hoe 'dark' ze zijn.

YouTuber Acid

'Schachtenpap'

Sanda nam in 2018 deel aan een ontgroening om lid te worden van de studentenvereniging Reuzegom. Tijdens deze ontgroening moest hij samen met twee andere studenten extreme proeven doorstaan, zoals in ijskoud water staan en 'schachtenpap' drinken, een brouwsel van visolie waarin levende goudvissen, muizen en een paling zaten. Uiteindelijk overleed Sanda aan orgaanfalen.

Klassenjustitie

In de rechtszaak die volgde, werden de namen van de achttien Reuzegommers die terechtstonden nooit bekendgemaakt. Ze kregen daarentegen allerlei bijnamen, zoals Strontvlieg, Protput, Zaadje, Kletsmajoor of Janker. Hoewel er celstraffen tot 4 jaar werden geëist, kregen de achttien leden vorige week vrijdag werkstraffen van 200 tot 300 uur en moeten zij boetes oplopend tot 400 euro betalen. Na de uitspraak is er in België een golf aan onvrede ontstaan vanwege de lichte straffen en spreekt men over 'klassenjustitie'. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat iemand met een migratie-achtergrond of andere sociale status een zwaardere straf zou hebben gekregen.

Bekendmaking namen

YouTuber Acid besloot het heft in eigen handen te nemen en publiceerde deze week een video waarin hij namen onthulde van Reuzegom-leden. "Ik ga vijf mensen uit Reuzegom kiezen. Een beetje info over hen geven, verhaaltjes vertellen over hen, vertellen hoe 'dark' ze zijn", zei Acid in de video. Ook liet hij weten dat burgers "het recht hebben te weten wie hun toekomstige politici, rechters of tandartsen zullen zijn". Twee van de personen die Acid in de video noemde, waren niet direct betrokken bij de mishandeling van Sanda.

De video werd woensdag door YouTube offline gehaald en heeft Acid een ban van een week opgeleverd "wegens de schending van ons beleid rond intimidatie", aldus YouTube in een verklaring. Volgens het Belgische VRT runnen de ouders van een van de genoemde Reuzegommers een 'toprestaurant' in Antwerpen. De video van Acid zorgde ervoor dat zij nu nepreserveringen en slechte recensies ontvangen. Hun advocaat onderzoekt of er een rechtszaak kan worden aangespannen tegen Acid.

foto: Instagram: @vandergunstnathan

'Freshest suit'

Acid laat weten een mogelijke rechtszaak niet te vrezen. Hij deelde gisteren een foto op Instagram, waarop hij gekleed in pak te zien is. "Eén ding is zeker, ik ga de 'freshest suit' in de rechtszaal hebben", schrijft Acid in de caption. Hij lijkt ook nog veel meer in petto te hebben zodra zijn ban erop zit. Zo deelde hij gisteren een Story met daarbij de tekst: "Nog 6 dagen gebanned op YouTube, dan gaan we los."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie