Up 2 Date

'Aruba staat op omvallen door grote financiële problemen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Aruba staat op omvallen door grote financiële problemen'

Er heerst grote paniek bij de Arubaanse regering. De minister-president van het land, Evelyn Wever-Croes, heeft dinsdag tegen lokale media, waaronder Bondia, vertelt dat het land geen geld meer heeft om alle rekeningen te betalen. Dat meldt het ANP.

Spanningen met Nederland

Hierdoor is Aruba niet langer in staat om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis zonder inkomsten zitten. Het eiland heeft nog altijd geen akkoord met Nederland over een lening en dat zorgt nu voor grote problemen. Aruba is van mening dat de voorwaarden die Nederland stelt de soevereiniteit van het land in het geding brengt, maar Nederland is niet bereid om concessies te doen op dat vlak.

Geen salarissen voor ambtenaren

Volgens Wever-Croes moet er ‘linksom of rechtsom’ geld binnenkomen om de rekeningen te betalen, anders gaat dit tot pijnlijke gevolgen leiden. Als dit namelijk niet voor 24 september gebeurt, dan kan Aruba de ambtenarensalarissen niet langer betalen en zit een nog groter deel van de bevolking dus zonder inkomen.

Medische zorg in paniek

Ook binnen de medische sector van het land zijn de klappen goed te voelen en daarom drukken zij de regering in een open brief op het hart om wel akkoord te gaan met de Nederlandse voorwaarden. De sector benadrukt dat een lening essentieel is voor het voortbestaan van het land en de zorg van Arubaanse patiënten. Dit is alleen mogelijk met een akkoord tussen de twee landen.

Ster advertentie
Ster advertentie