Up 2 Date

Australische vrouw na 20 jaar cel vrijgelaten na twijfel over moord op haar kinderen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Australische vrouw na 20 jaar cel vrijgelaten na twijfel over moord op haar kinderen

Na twintig jaar gevangenisstraf is de Australische Kathleen Megan Folbigg vrijgelaten. Er zijn twijfels ontstaan over haar schuld aan de dood van haar vier kinderen. Nieuw onderzoek geeft aan dat ze mogelijk onschuldig is. Daarom heeft ze gratie gekregen en is ze vrijgelaten.

Babymoord

Kathleen Megan Folbigg, ook wel bekend als 'de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar van Australië', werd veroordeeld in 2003. Haar eerste kind, Caleb, overleed negentien dagen na zijn geboorte in 1989. Daarna stierven nog drie van haar andere kinderen op jonge leeftijd. De laatste, dochter Laura, was anderhalf jaar oud toen ze stierf in de late jaren negentig. Volgens onderzoekers zou Folbigg de baby's op gewelddadige wijze hebben laten stikken. Folbigg kreeg in 2003 een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd, maar ze heeft altijd haar onschuld volgehouden. Destijds vonden aanklagers het erg onwaarschijnlijk dat de vier kinderen zonder duidelijke oorzaak waren overleden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Natuurlijke dood

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijk natuurlijke doodsoorzaken waren bij haar kinderen. Specifiek is vastgesteld dat minstens twee van haar kinderen een zeldzame genetische hartziekte hadden, terwijl een ander kind mogelijk leed aan een neurologische aandoening. De autoriteiten zijn daardoor niet langer overtuigd dat Folbigg schuldig is aan de dood van haar kinderen. Hoewel haar veroordeling niet is ingetrokken, is ze toch vroegtijdig vrijgelaten.

Dagboeken

De dagboeken van Folbigg speelden een belangrijke rol in haar strafzaak en leidden uiteindelijk tot haar veroordeling. In haar dagboeken schreef ze dat ze zich schuldig voelde en dat ze angst had om alleen te zijn met haar baby. Ze schreef onder andere: ''Op mijn slechtste momenten ben ik geen aangenaam persoon om in de buurt te hebben.'' Ze verklaarde later: ''Ik weet niet waarom mijn kinderen gestorven zijn, maar ik heb hen niet gedood. Ik gaf mezelf gewoon de schuld voor alles. Ik voelde me verantwoordelijk. Dat doen moeders nu eenmaal.'' Hoewel nergens expliciet werd beschreven dat ze haar kinderen iets wilde aandoen, beschouwden de aanklagers de teksten als een schuldbekentenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanklagen

Ondanks haar vroegtijdige vrijlating kan Folbigg niet automatisch aanspraak maken op financiële compensatie. Als de rechters besluiten om haar veroordeling volledig ongeldig te verklaren, zou ze een rechtszaak tegen de overheid kunnen aanspannen, meldt ABC news.

Het is ook mogelijk dat de overheid ervoor kiest om zelf op initiatief een eenmalig geldbedrag uit te keren. Op dit moment is nog niet bekend of de autoriteiten in de staat New South Wales hiertoe bereid zijn. Voorlopig wordt Folbigg opgevangen door haar vrienden.

Ster advertentie
Ster advertentie