Up 2 Date

Gemeente Urk doet onderzoek naar jongeren in nazi-uniformen

foto: Bewakingsbeelden
  1. Newschevron right
  2. Gemeente Urk doet onderzoek naar jongeren in nazi-uniformen

Er wordt met afschuw gereageerd op opgedoken beelden van jongeren in Urk die in nazi-achtige uniformen en pistolen op straat liepen en voor onrust zorgden. Op de beelden is ook te zien hoe de jongeren iemand in een boevenpak met een Jodenster 'onder vuur' houden. De gemeente Urk heeft geschrokken en afkeurend gereageerd en doet samen met de politie en het Openbaar Ministerie verder onderzoek. Dat meldt De Stentor.

Bewakingscamera

De beelden zijn afkomstig van een bewakingscamera in het centrum van Urk en gingen al snel rond in appgroepen. De eigenaar van de camera heeft bevestigd dat het incident zich afgelopen weekend heeft afgespeeld. "Op het industrieterrein hadden ze een feestje en ze zijn daarna het oude dorp ingegaan. Het zijn respectloze lui", zegt hij tegen de krant.

Een café-eigenaar vertelt aan Omroep Flevoland dat het om een groep van 16- tot 20-jarigen gaat die zichzelf 'de TV-ploeg' noemt. Ze zouden ook een rookbom hebben afgestoken en de Hitlergroet hebben gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uniformen en snorren

Er is ook een foto opgedoken die op Snapchat rondging. Daarop staan de jongeren in de nazi-uniformen op een rij. Sommigen hebben een zwart snorretje opgeplakt. De beelden werden gedeeld op de afgesloten Instagrampagina @urkprikthetniet met captions als: "80 a 90% van de Urker bevolking zal straks uitgesloten worden van het sociaal maatschappelijk leven. Deze jongeren zijn zich daar wel degelijk van bewust en vulden het straatbeeld met scenes uit de 2e wereldoorlog."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coronaprotest

In een verklaring laat de gemeente weten dat het ging om een betoging tegen de coronamaatregelen die door de hele gemeenschap wordt afgekeurd. "Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden."

De gemeente wil in gesprek met de jongeren. "We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen", aldus burgemeester van den Bos.

Ster advertentie
Ster advertentie