Up 2 Date

Albert Heijn voert na kritiek naamswijziging door van "Surinaamse roti" verspakket

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Albert Heijn voert na kritiek naamswijziging door van "Surinaamse roti" verspakket

De roti verspakket van Albert Heijn hebben we al een tijdje niet in de schappen gezien, maar nu komt hij weer terug. De oorspronkelijke naam van de verspakket was 'Surinaamse roti' en dat kwam de supermarktketen op veel kritiek te staan. Velen deden hun beklag over de naam en de ingrediënten. Hier heeft AH gehoor aan gegeven want inmiddels hebben ze de naam veranderd in “roti”.

Verkeerde ingrediënten

In het verspakket zaten ingrediënten zoals zoete aardappel, winterpeen, prei en rode paprika. Volgens Tanni Sanichar, eigenaar van Nino’s Surinam Food, is de authenticiteit van de AH-verspakket ver te zoeken. "In Surinaamse roti horen geen prei, paprika, zoete aardappel, gedroogde tomaat en sperzieboon. In een Surinaamse roti hoort kousenband.”

De naamswijziging die AH doorvoert kan dan ook niet rekenen op Sanichars tevredenheid: "Iedereen in Nederland kent roti als het gerecht uit Suriname. De naam op hun product blijft misleidend. Waarom noemen ze het niet gewoon 'AH-kerriewrap'?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Authenticiteit

Ook komediant Howard Komproe is niet te spreken over de ingrediënten van de verspakket roti. Zo vertelt hij aan RTL-Nieuws: "Ik zou het bijna kolonialisme 2.0 willen noemen, ik vind het een beetje respectloos." Volgens hem worden typisch Nederlandse gerechten wel verkocht met de juiste ingrediënten. “Je doet ook geen chocolade over je stroopwafel en geen citroengras in je erwtensoep."

Sanichar benadrukt dat roti deel uitmaakt van de Surinaamse cultuur. Volgens hem mag het authentieke recept niet aangepast worden onder het mom van gemak. "Dit gerecht is een deel van onze cultuur, dat moet worden behouden."

Eerdere fouten AH

Albert Heijn heeft in het verleden vaker kritiek gehad op de ingrediënten en namen die ze gaven aan hun verspakketten. Zo wijzigde AH hun verspakket “Surinaamse pindasoep” naar “Pindasoep met komkommer”. Ook werd de Vietnamese pho uit de schappen gehaald nadat er kritiek werd geuit op de ingrediënten van het gerecht. Albert Heijn laat weten de huidige kritiek terecht te vinden. Echter kan het nog even duren voor de naam definitief gewijzigd wordt. Dit omdat het aanpassen van de verpakkingen “wat langer duurt”.

Ster advertentie
Ster advertentie