Up 2 Date

Verzetsheldin die in oorlog Joodse kinderen redde krijgt na 78 jaar onderscheiding

  1. Newschevron right
  2. Verzetsheldin die in oorlog Joodse kinderen redde krijgt na 78 jaar onderscheiding

Henriette Pimentel, een Amsterdamse verzetsheldin, wordt zondag onderscheiden met de Jewish Rescuers Citation. Pimentel was directeur van een Joodse crèche en heeft tussen de 600 en 800 Joodse kinderen geholpen toen hun families op transport naar Duitsland moesten.

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt door B'nai B'rith, een internationale organisatie die zich inzet tegen antisemitisme, in het Verzetsmuseum. De familieleden van Pimentel zullen de prijs in ontvangst nemen, want de verzetsheldin werd in de oorlog gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. Bij de uitreiking zijn tientallen voormalige crèchekinderen en hun familie aanwezig.

Kinderen redden

Pimentel was in 1926 directeur van de crèche. In 1942 werd de crèche een dependance van de Hollandsche Schouwburg. Hier werden Joodse families samengebracht voordat zij op transport moesten. Samen met verzetsheld Walter Süskind bedacht Pimentel een plan om zoveel mogelijk kinderen te redden van het transport. Zo smokkelden ze baby’s in tassen en brachten ze vervolgens naar onderduikadressen. Daarna werden de kinderen uit het registratiesysteem van de Duitsers verwijderd.

Vermoord

De verzetsheldin werd in april 1943 gearresteerd toen de Duitsers ontdekten wad ze had gedaan. Zij en dertig andere medewerkers zijn in juli naar Auschwitz gedeporteerd. In september werd Pimentel vermoord. Eerder werd ze in Amsterdam geëerd met een brug.

Ster advertentie
Ster advertentie