Up 2 Date

Dodental halloweendrama in Zuid-Korea opgelopen tot 156

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dodental halloweendrama in Zuid-Korea opgelopen tot 156

Het dodental van het halloweendrama in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is opgelopen tot 156. Volgens de Zuid-Koreaanse overheid is ook het aantal gewonden opgelopen. Dat staat nu op 151. Veiligheidsexperts melden aan persbureau Reuters dat het drama voorkomen had kunnen worden als het publiek en het verkeer beter gecontroleerd werden.

Halloween in Itaewon

In de wijk Itaewon kwamen afgelopen zondag honderden mensen in de verdrukking terecht. Itaewon staat bekend om populaire uitgaansgelegenheden. Het was voor het eerst sinds de coronacrisis dat halloween in Seoul weer op een 'normale manier' gevierd kon worden. Mensen hoefden geen mondkapje te dragen en er was geen advies om afstand te houden. Volgens lokale media was het druk op straat en waren zo'n 100.000 mensen onderweg om halloween te vieren. In een smalle straat ging het vervolgens vreselijk mis toen honderden mensen in de verdrukking terechtkwamen.

"Overhaaste conclusies ongepast"

Het verdriet van de nabestaanden en mensen die het drama overleefden is groot en velen willen weten hoe dit precies heeft kunnen gebeuren. De Zuid-Koreaanse overheid onderzoekt de tragedie met een team van 475 onderzoekers. Hoewel er tijdens het halloweenfeest slechts 137 politieagenten aanwezig waren in Itaewon zegt de Koreaanse veiligheidsminister Lee Sang-min dat het te vroeg is om te concluderen dat het drama plaats kon vinden vanwege een gebrek aan voldoende agenten. "Het is niet gepast om overhaaste conclusies te trekken voordat de exacte oorzaak is vastgesteld. Daarbij maakt het niet uit of het werd veroorzaakt door een gebrek aan politie of dat er iets is dat we fundamenteel moeten veranderen voor protesten en bijeenkomsten."

Geen centrale organisatie

In de wijk Itaewon vonden afgelopen zaterdag meerdere halloweenfeesten plaats. Omdat er geen centrale organisatie was die de feesten organiseerde, waren de lokale autoriteiten niet verplicht om grootschalige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zuid-Koreaanse veiligheidsexperts vinden dat echter geen excuus en zeggen dat er alsnog anders opgetreden had moeten worden. "Dat evenementen als die van zaterdag niet als festival worden gezien, betekent nog niet dat er anders opgetreden moet worden in het geval van een ramp", aldus Koreaanse hoogleraar rampenbescherming Paek Seung-joo.

Ster advertentie
Ster advertentie