Up 2 Date

Saudische prinses na drie jaar gevangenschap vrijgelaten

foto: Mandel NGAN / AFPfoto: Mandel NGAN / AFP
  1. Newschevron right
  2. Saudische prinses na drie jaar gevangenschap vrijgelaten

De Saudische prinses Basmah bint Saud en haar dochter zijn vrijgelaten nadat ze bijna drie jaar in gevangenschap in Riyad doorbrachten. Dit heeft mensenrechtenorganisatie ALQST zaterdag bekendgemaakt.

Medische zorg

ALQST benadrukt in de mededeling dat de 57-jarige prinses werd vastgehouden zonder dat er een officiële aanklacht tegen haar werd ingediend. Het is onduidelijk waarom de prinses en haar dochter precies zijn vrijgelaten. Wel stelt ALQST dat de prinses in de gevangenis niet de medische zorg kreeg die ze nodig had voor een mogelijk levensbedreigende gezondheidstoestand.

Basmahs juridisch adviseur zegt tegen persbureau Reuters dat de prinses en haar dochter inmiddels thuis zijn in de stad Jeddah. Ondanks de medische hulp die nodig is, maakt Basmah het goed.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arrestatie

Vlak voor haar aanhouding zou de prinses naar het buitenland gaan voor een medische behandeling. Na haar arrestatie kreeg de prinses te horen dat ze wordt verdacht van het vervalsen van een paspoort. In april 2020 vroeg Basmah via Twitter aan koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman of ze mocht worden vrijgelaten, wegens dringende behoefte aan medische hulp. Na 48 uur waren de tweets verdwenen.

Uitgesproken criticus

Basmah is een van de ruim honderd kinderen van koning Saud, die in 1964 van de troon werd gestoten. In maart 2019 werd ze opgesloten in een beruchte gevangenis waar ook veel andere politieke gevangenen zitten. Twee jaar geleden vertelde haar familie in een schriftelijke verklaring dat haar detentie mogelijk mede te wijten was aan het feit dat ze een 'uitgesproken criticus is van misstanden in haar geboorteland'.

Ster advertentie
Ster advertentie