Up 2 Date

Navalny wint belangrijkste Europese prijs voor mensenrechten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Navalny wint belangrijkste Europese prijs voor mensenrechten

Aleksej Navalny heeft de belangrijkste Europese prijs voor mensenrechten gewonnen: de Sacharovprijs. De Russische oppositieleider wordt geroemd voor zijn activisme tegen het regime van president Poetin.

Activisme

De Sacharovprijs wordt uitgereikt door het Europees Parlement. Het activisme van Navalny leverde de grootste protestbeweging in Rusland op. Ook staat hij bekend om het onthullen en aan de kaak stellen van corruptie door de Russische overheid. "Hij is de sterkste oppositiekandidaat tegenover de Russische machthebber", aldus het Europese parlement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vast in Russisch strafkamp

Navalny zit momenteel een straf uit van 2,5 jaar in een Russisch strafkamp. De oppositieleider zou volgens een Russische rechter niet hebben voldaan aan een voorwaardelijke straf uit 2014, waardoor hij van de rechter in huisarrest moest en zich twee keer per maand melden. Daar kon hij niet aan voldoen, omdat hij werd vergiftigd in Duitsland en daarvan moest herstellen na een coma. Daarnaast zou hij volgens de rechter een oorlogsveteraan hebben beledigd.

Ster advertentie
Ster advertentie