Up 2 Date

Vliegmaatschappijen stoppen vanaf 23 maart met handhaven mondkapjesplicht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vliegmaatschappijen stoppen vanaf 23 maart met handhaven mondkapjesplicht

Vier vliegmaatschappijen gaan vanaf 23 maart geen passagiers meer verplichten om aan boord een mondkapje te dragen. Het gaat om KLM, Transavia, TUI Nederland en Corendon. Dat laten de maatschappijen aan NH Nieuws weten.

'Toename van agressie'

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) liet gisteren weten de mondkapjesplicht af te schaffen in het openbaar vervoer. Wel blijft het verplicht om een mondkapje te dragen op het vliegveld en in het vliegtuig. Een woordvoerder van Transavia vertelt aan NH Nieuws 'ontstemd' te zijn over dat besluit.

Ook TUI laat weten 'teleurgesteld' en 'boos' te zijn: "Passagiers zijn steeds minder bereid zich aan deze verplichting te houden, daar waar deze verder in de maatschappij vervalt. Het is ook niet meer uit te leggen of te verdedigen. Dit leidde de afgelopen tijd tot een toename van agressie aan boord jegens onze crew en andere passagiers."

Aanbeveling in plaats van verplichting

De maatschappijen willen dat het kabinet niet vasthoudt aan een verplichting, maar een dringende aanbeveling voor het dragen van een mondkapje. Wat het kabinet ook gaat besluiten: KLM, Transavia, TUI en Corendon gaan een een mondkapje vanaf volgende week woensdag alleen nog aanbevelen.

KLM laat in een reactie weten: "We vinden het teleurstellend dat het gebruik van mondkapjes bij het boarden en gedurende de hele vlucht nog steeds overwogen wordt door de Nederlandse overheid, terwijl dit verder overal in Nederland is losgelaten. De sector vindt deze benadering ongepast, gelet op de fase waarin de pandemie zich bevindt."

Ster advertentie
Ster advertentie